7 entry daha
  • başlığın açılmasına konu olan söyleşi, prof. dr. nükhet sirman'a ait. kendisi boğaziçi üniversitesi sosyoloji bölümü'nde öğretim üyesi.
    yazının bütününü okuyanlar, nükhet hoca'nın ne söylemeye çalıştığını anlayacaklardır. lütfen yazının bütününü okuyun.

    öte yandan yazının bir bölümünde, üzerinde uzun zamandır düşündüğüm batı-doğu erkeği ve aile yapısı üzerine bir soruya da cevap buldum kendimce. bu açıdan,başka bir yere dikkat çekmeye çalışmışsa da, başlığı açan yazara teşekkürler.

    nükhet hoca şöyle demiş:
    "russell partiarkal ailenin yok olmasının hem iyi hem kötü tarafları olduğunu söylüyor. patriarkal aile ortadan kalkarsa insanların mücadele gücünün azalacağını düşünüyor russell. ona göre babayla çocuk arasındaki mücadele, çocuğun güçlenmesini sağlıyor. russell’a göre bu durumda kadınlar çocuklarını tekil bir babayla değil, devletle de paylaşacaklar. istedikleri kadar çocuk sahibi olacaklar ve babaların hiçbir sorumluluğu olmayacak. hatta kadınlar istedikleri kişiyle cinsel ilişkiye girecekleri için babanın da kim olduğu bilinmeyecek. ama russell’a göre bu durum, erkeklerin psikolojisinde çok derin değişiklikler yaratacak, cinselliğe yaklaşan tek duygu olan babalığı, medeni erkeklerin en vahşi duygusu olan karılarını ve çocuklarını koruma güdülerini de yok edecek. keza ona göre patriarkal aile ortadan kalktığında erkeklerin ölümlerinden sonra olacak olan şeylere ilgileri de, mal-mülk edinme hırsları da, savaşa olan yatkınlıkları da azalacak. russell, bütün bunların iyi mi kötü mü olacağını kestiremediğini de söylüyor."
131 entry daha
hesabın var mı? giriş yap