12 entry daha
  • bu yıl lisans hazırlığı için 2-4 ocakta yapılan oturumuna girdiğim ve 95 puan alarak geçtiğim sınavdır. birkaç püf noktasını bildikten sonra 2 haftalık bir çalışmayla çok rahat geçilebilir. tamamen lisans için konuşacağım. öncelikle sınav 2 oturum. ilk oturum reading ve restatement, ikinci oturum listening ve writing. ilk oturumda 60 puan üstünden en az 30 puan, ikinci oturumda da 40 puan üstünden 20 puan almanız gerekiyor. geçme puanı 60. öyle ben ilkinden 50 aldım diğerinden 10 alır geçerim hesabı yok.

    itü’de şu an lisans hazırlığında 4 kur var: a1, a2, b1, b1+. a1’ler ocak ayındaki proficiency sınavına giremiyorlar. diğer kurlar devamsızlıktan kalmadığı ve dönem içi sınavlarda yeterli ortalamayı tutturduğu takdirde girebiliyor. genelleme yapacağım ama gözlemlerime göre b1+’ların neredeyse hepsi, b1’lerin yarısı, a2’lerin de çok azı yarı dönemde geçiyor sınavı. itü’de dönem boyunca 3 farklı sınav oluyor: quizler, cumulative sınavları, midyear sınavı. zorluk seviyeleri de şöyle: cumulative > proficiency > midyear > quiz. yani cumulative’den 60 alan sınavı rahat geçer. biraz da sınavın bölümleriyle ilgili tavsiye vereyim.

    reading: okulun aldırdığı kitap hiçbir işe yaramıyor arkadaşlar. zaten çeyreğini falan yaptırıyorlar yarı dönemde. reading’i yapmak için kelime dağarcığınız olmalı ve okuduğunuzu anlamalısınız. çıkmış prof. örneklerini çözmeniz faydanıza. burda pek tavsiye veremeyeceğim çünkü ben de çok iyi yapamazdım bunu. prof sınavında 4 reading parçası veriliyor. toplam 30 soru ve tanesi 1,5 puan. yani reading’ten 45 puan alıyorsunuz. çok önemli yani. bol bol okumak gerek.

    restatement: bence en sınavın kolay bölümü. sorular 4 şıklı. eleyerek gidin mutlaka. 2 şık bariz bir şekilde yanlış olur onlar hemen elenir. kalan 2 şık birbirine yakın oluyor ama birinde sorudaki cümleden farklı kelimeler kullanılıyor ya da cümleye farklı şeyler eklenmiş oluyor. bu bölümde önemli olan çıkmış sınav sorularını çözmek. maçka’da aşağıdaki fotokopiciye dönem sonuna doğru bırakıyorlar sınavları. hocanız getirmese bile gidip alın mutlaka. proficiency’de 15 soru var 1’er puandan. sınavda sorular kolaydan başlayıp zorlaşıyor, onun için havaya girmeyin hemen aa çok kolaymış diye. dikkatli olun.

    writing: zurnanın zart dediği yer burasıdır işte. çünkü hocanın insiyatifine kalırsınız. konular spesifik ve zordur. buna çalışmak için tek önerim var: o turuncu sas kitabını edinin arkadaşlar. ister ikinci ister beşinci el ister yeni alın ama alın. evet kullanılmıyor fakat itü hocaları tarafından yazıldığı için içindekileri öğrenip uygulayınca 20 alıyorsunuz. akademik essay yazmayı bilmeyen biri bile oradan hook thesis yazmayı öğrenebilir. kişisel önerilerim ise, sınavın 2. oturumu writingle başlıyor. öncelikle konunuzu iyi seçin. 3 konu veriliyor size. genellikle biri cause essay, biri effect essay, biri de compare contrast oluyor. üçünü de dikkatlice düşünün. bir de sakın cause istenilen essayi effect yazmayın direkt 0 alırsınız. ayrıca compare contrastta ikisini birlikte yazmak çok zordur, ya compare ya contrast yazın. essay outlineı çıkarın ilk başta. burayı büyük harflerle söylüyorum: sakın off-topic olmayın. s a k ı n. direkt 0 alırsınız. acımazlar bile. writing böyle. zor ve belirsiz çünkü en iyi essay yazanlar bile verilen konuları bilmezse hiçbir şey yapamaz. o yüzden çalışın arkadaşlar.

    listening: yaklaşık 10 dakikalık bir parça dinliyorsunuz bu bölümde. soruları görmüyorsunuz, önünüzdeki note taking kağıdına not alıyorsunuz. 10 soru çıkıyor. her biri 2 puan. sayılar çok önemli bu bölümde, abidik gubidik bir tarih ya da yüzde falan verdiyse kesin sorar. not alma kişisel bir şey olduğu için tavsiye veremeyeceğim. ben ingilizce türkçe karışık yazıyordum ve kısaltma yapıyordum. pratikle gelişiyor listening. tekrar hatırlatayım sayılar tarihler önemli.

    işteee böyle. aslında oldukça basit bir sınav. ingilizce seviyesi orta bir insan azıcık writing ve reading kasmayla geçer. tabi amacı öğrenmek değil sınav geçmeyse. main course’ta işlenen kitabın kelimeleri çıkmıyor, sadece gramerine baksanız yeterli. ayrıca itü son yıllarda çılgınca artan hazırlık öğrencilerini maçka’dan kovmak için sınavı iyice kolaylaştırdı. özellikle ocaktaki sınavda herkes sınavı geçsin istiyorlar. hazirandaki sınava a1 kurları da girdiği için daha da kolay oluyor. ocaktakini geçemeseniz bile hazirandakini çok kolay geçersiniz. ayrıca sınavdan 85 puan ve üstü alanlar tüm lisans boyunca ingilizce derslerinden muaf oluyorlar. çalışıp iyi puan almak sizin yararınıza yani. sorusu olan çekinmeden sorabilir, atladığım aklıma gelmeyen şeyler olmuştur mutlaka.

    edit: 85 üstü alanlar ing 201 dersini alıyorlarmış. sadece ing 112 dersinden muaf oluyorlarmış.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap