1 entry daha
  • brexit görüşmelerindeki tedbir maddesi. süreci kilitleyen maddelerin başında gözükmektedir. bu tedbir maddesi brexit anlaşması'nın irlanda adasında fiziki sınır oluşmasını engellemeyi güvence altına alıyor.

    ab üyesi irlanda cumhuriyeti ile birleşik krallık'ın parçası olan kuzey irlanda arasında sınır kontrollerinin yeniden devreye girmesinin 1998'te imzalanan belfast anlaşması'nı baltalamasından korkuluyor.

    'tedbir maddesi' kapsamında birleşik krallık'ın bütünü, belirsiz bir süre için ab ile gümrük birliği içinde kalacak. londra'nın tek yanlı olarak çekilemeyeceği bu düzenleme gereği ülkenin bazı ab kurallarına da tabi olmayı sürdürmesi gerekiyor.

    anlaşmayla birleşik krallık'ın ab'nin uydu devletine dönüşeceğini ve kuzey irlanda'nın da ülkeden kademeli kopacağını savunan katı brexit yanlıları, ab'nin tedbir maddesinin kaldırılmasını engelleyerek ülkeyi gümrük birliği ve sonu belirsiz müzakerelere maruz bırakacağını iddia ediyor. bu kesimlere göre ab üyesi ülkeler de tedbir maddesini ingiltere ile ikili sorunlarının müzakerelerinde koz olarak kullanmaya yönelebilecek.?

    ılımlı brexit yanlıları ile ab'de kalma taraftarları ise anlaşmanın birleşik krallık'ı üye iken söz sahibi olduğu ab'nin pasif parçası haline getireceği eleştirisini yöneltiyor.

    kaynak: https://tr.euronews.com/…lik-icin-gelinen-son-nokta
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap