7 entry daha
  • sait faik abasıyanık gibi "yazmasam çıldıracaktım" diyerek, hakkında bir iki kelam etme ihtiyacı duyduğum şiirdir. "şiirin kurgusundan, ritminden, imgeleminden, örgüsünden doğru yorum yapılır. şiirde ne anlatıldığından değil.. " gibi bir görüşe katılmayaraktan ve şiirde anlatılanın da şiirin içeriğinin de önemli olduğunu vurgulayaraktan yanlış anlaşıldığını düşündüğüm bir şiirdir diyerekten bir tanım daha ekliyorum.

    şair burada ne demek istemiş?
    bir kısım insanların yaşam tercihlerini aşağılayıp onlara "siz cehennem içinde yaşıyorsunuz" mu demiş? burada cehennem ne anlama geliyor?
    bütün olarak bakıyoruz şiire. kenar mahallelerden şehre inen insanlar... su satan çocukları... çamaşırcı kadınları... ve onların battal gazi destanları, mızraklı ilmihalleri... *
    cehennem bu insanların içinde yaşamak zorunda oldukları zor yaşam koşullarıdır. kenar mahallede sefalet içinde yaşamaları, çocuklarının su satmak, kadınlarının çamaşırcılık yapmak zorunda olmalarıdır. şiirde anlatılan onların bu kuşatılmış oldukları gerçekliklerdir. bunlar bir seçim olmadığı için aşağılanması da sözkonusu değildir. beğenir beğenmezsiniz şair onların zorunluluklarını anlatıyor. "mızraklı ilmihal'den, battal gazi destanından bahsederek onları da cehennemlerine dahil ediyor bu saygısızlık" denilebilir ama öyle bir anlam çıkarmak da zorlama olur. bu matbuata hakaret yok orada. yaptığı tasvir. o insanlara dair birer ayrıntı olarak vermiş ilmihali, destanı. ellerinde onlardan başka bir şeyleri yok anlamı da çıkmıyor değil.

    tabi kimse kimsenin beğenilerini yargılayamaz. şiir kimine göre harika bir şiirdir, kimine göre berbat bir şiir. ben yukarıda yazdığım anlamları çıkarırım, bir başkası tamamen farklı bir anlam çıkarır. herşey bence dairesi içinde.

    söylemeden de geçemeyeceğim. en güzel açıklamayı benim de tanıdığım ve gayet şeker bir kız olan ada* yapmış: "bu şair, arabası olmayanlardan söz etmiş. hem arabaları yok hem de çocukları dilenmiyormuş o zamanlar." yakalamış işte şairin sosyal içerikli vurgusunu.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap