3 entry daha
  • "...öncelikle yoksulları ve yoksul bölgeleri etkileyecek ve bir "iklim mültecileri" dalgası yaratma riski büyük. daha kötümser tahminlere göre, xxi.yüzyılın sonuna kadar dünya nüfusunun yarısı yok olacak! yoksulların, kötü beslenenlerin iklim krizine karşı korumasız oldukları bir sır değil.
    ...elbette bu, satın alma gücü olanların olumsuzluklardan etkilenmeyeceği anlamına gelmiyor...

    aslında "hepimiz aynı gemideyiz" söyleminin nüanse edilmesi gerekiyor, zira geminin birinci sınıf bölümünde, lüks kamaralarda seyahat edenlerin en azından kısa vadede iklim bozulmasından daha az etkilendikleri bir vakıa. bu durum, toplumun varlıklı kesimlerinin küresel ısınma ve iklim krizi karşısındaki umursamaz tavırlarinı da açıklıyor... öte yandan büyük kentlerdeki hava kirliliği akıl almaz düzeylerde. lakin kirlilik ölçümleriyle ilgili gerçekler ekseri halktan gizleniyor. aksi halde "yatırım iklimi" bozulabilir ve kâr oranları düşebilir!
    ...
    velhasıl iklim krizi devasa ekolojik, ekonomik, sosyal ve politik sorunlar yaratma istidadı taşıyor. aslında bu durum "insanlık krizinden" başka bir şey değil. başka türlü söylersek kapitalist üretim, tüketim ve yaşam tarzı bir "uygarlık krizi" yaratmış bulunuyor..."

    fikret başkaya
    başka bir uygarlık için manifesto
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap