9 entry daha
  • daily yoga telefon uygulamasından 4 nefes tekniğini yazacağım. hepsine aşağıdaki adımlar ile başlıyoruz. o yüzden nefes egzersizlerine başlangıç kısmını tek seferde yazıyorum.;

    oturuş: rahat ve dik bir oturuşa sahip olun. bağdaş kurabilirsiniz, sandalyede de oturabilirsiniz. sırtınızı yaslayamak ya da altınıza yükseklik, minder vs. koymak istiyorsanız koyabilirsiniz. önemli olan şey rahat oturmanız, omurganızın dik boynunuzun uzun olması.

    gevşeme: egzersizleri başlamadan önce vücudumuzu gevşetip rahatlatıyoruz. vücudunuza odaklanın ve sağ dizinizi, bacağınızı, bileğinizi, ayağınızı, ayak parmaklarınızı gevşetip rahatlatın. aynı şekilde solu da rahatlatın. kalçanızı, gövdenizi, göğsünüzü, omurganızı, sırtınızı, omuzlarınızı rahatlatın. sol kolunuzu, dirseğinizi, bileğinizi, elinizi, parmaklarınızı gevşetin ve rahatlatın. aynı şekilde sağı da… boynunuzu, boğazınızı, dilinizi, dudaklarınızı, gözlerinizi, kaşlarınızı, yüzünüzü rahatlatın. tüm vücudunuzu, gerginlik hissettiğiniz tüm noktaları rahatlatın ve gevşetin.

    başlarken: burnunuzdan derin, sakin ve yavaş bir nefes alın. ağzınızdan aynı şekilde verin. bunu 3 kez tekrar edin. daha sonra ağzınızı kapatıp burnunuzdan nefese müdahale etmeden normal nefes alış-verişinizi yapın.

    nefes tekniklerinde kendinizi gereksiz zorlamak yoktur. aşağıda “4 saniye nefes alın 8 saniye nefes verin” yazabilirim, bu sizi zorluyorsa 3-6, 2-4 saniyeleri de deneyebilirsiniz. önemli olan aldığımızın iki katı sürede nefesi vermek gerekiyorsa bu süreye sadık kalabilmek.

    son nokta ise tüm tekniklerde diyafram nefesi alıp veriyoruz. yani nefes alırken göğüs değil, karın bölgeniz şişip iniyor. diyafram nefesi bebekken içgüdüsel olarak kullandığımız, sonra hayatın stresiyle unuttuğumuz ve göğüs nefesine mahkum kaldığımız bir teknik. bu konuda başlangıçta zorlanıyorsanız, akşamları sırt üstü yatarken bir elinizi karnınıza bir elinizi göğsünüze götürün. ve göğsünüz yerine karnınızın şişip inmesine odaklanın. pratik ettikçe otururken yapmak da kolaylaşacaktır.

    1)güneş ve ay nefesi

    güneş ve ay nefesi sadece sağ ve sadece sol burun deliğinden nefes alışverişi yapılarak feminen ve maskülen enerjinin dengelendiği nefes tekniğidir. sol taraf feminen enerji, sağ taraf ise maskülen enerjiyle bağlantılır.

    yukarıda saydığım başlangıç adımları tamamlandıktan sonra, sağ burun deliği baş parmakla kapatılır. sadece soldan derin ve yavaşça nefes alınıp verilir.(diyafram nefesi) 3 dakika kadar.

    aynı şekilde sol burun deliği baş parmakla kapatılır. ve aynı sakin, derin nefes alışverişi uygulanır. 3 dakika kadar.

    nefes egzersizleri. vücudun sağlığı, zihnin kontrolü, duyguların yavaşlaması, kaygının giderilmesi için gereklidir.

    2)kare nefesi

    başlangıç adımları tamamlandıktan sonra burundan dört saniye nefes alınır(içinizden 1000-2000-3000-4000 sayabilirsiniz), 4 saniye nefes tutulur, 4 saniye nefes verilir, 4 saniye nefes tutulur.

    döngü bu şekilde tamamlandığı için kare metodu ismi veriliyor. bu döngü yaklaşık 6-7 dakika boyunca tekrarlanılır.

    3) alternating nostrils

    sol kısım feminen enerjidir, vücudun sol tarafıyla beynin ise sağ tarafıyla bağlantı kurar.

    sağ kısım maskülen enerjidir. vücudun sağ tarafıyla beynin sol tarafıyla bağlantı kurar.

    bu nefes tekniğinde, denize atlarken burnunuzu kapatır gibi işaret ve baş parmağınızı burun deliklerinize götürün. sağ burun sağ baş parmakla kapatılır üç saniye nefes alınır, nefes verirken ise işaret parmağıyla bu kez sol burun deliği kapatılır ve 6 saniye nefes verilir. gene aynı nefes verilen burun deliğinden(sol) 3 saniye nefes alınır. sağdan 6 saniye verilir. gene sağdan üç saniye alınır. soldan altı saniye verilir.

    yaklaşık 6-7 dakika boyunca bu döngü tekrarlanır. başta da belirttiğim gibi 3-6 döngüsü size zor ya da kolay gelebilir. 4-8, 5-10 ya da 2-4’ü deneyebilirsiniz.

    4) spinal

    dikkatinizi omurganıza ve içinize yöneltin. nefesi alırken 6. çakra yani üçüncü göz denilen kısımdan(iki kaşınızın ortası gibi hayal edebilirsiniz) tüm omurganızı dolaştırarak kök çakraya indirdiğinizi hayal edin. nefesi verirken ise tam tersi döngüyle kök çakradan 6. çakraya doğru verdiğinizi hayal edin.

    nefes aşağı yukarı hareket ettikçe dikkatinizi bu devinime yöneltin.

    derin, yavaş ve devamlı şekilde nefes alıp verin. dikkatiniz omurganızda olsun ve aynı hızla akışı devam ettirin.

    bu egzersizde bir de mantarmız var. so ham meditasyonu olarak geçiyor. nefes alırken içinizden “so” , nefes verirken ise “ham” kelimelerini dudağınızı kıpırdatmadan tekrar edin.(melodik olarak meditasyonda dizi-filmlerde gördüğünüz ommm melodisi gibi, nefes alırken soooo, nefes verirken ise haaaammm)

    so kelimesi dişi enerji titreşimini, nefes verirken tekrar ettiğimiz ham kelimesi ise eril enerji titreşimini temsil etmektedir.

    yaklaşık 6-7 dakika bu döngüyü tekrar edin.

    4 nefes egzersizi
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap