22622 entry daha
  • mu kıtası ve güneş dil teoremi , mustafa kemal atatürk’ün derin araştırma konusu olmuştur.

    atatürk, türklerin kültür kökenini ortaya çıkarmak istiyordu. ve bunun mu uygarlığıyla bağlantılı olabileceğini düşünüyordu. cumhuriyet’in ilk yıllarından ölümüne kadar bu isteğini ve çalışmalarını sürdürmüştür. garip olansa atatürk’ün ölümünden sonra konuyla alakalı resmi olarak doğru düzgün bir araştırma yapılmamış olup, resmi makamlardan da açıklama yapılmamış olmasıdır.

    1930 yılında türk tarih kurumu ‘nun kurulmasıyla o yıllar da türk tarihine dair zengin eserler ve bilgiler ortaya çıkarıldı. yine de türk kültürünün kökenleri açıklığa kavuşmamıştı.

    1932 yılın da emekli general tahsin mayatepek , atatürk’e maya dili ve türkçe arasında benzerlikler olduğunu bahsetmek adına bir ziyaret gerçekleştiriyor. zaten dananın kuyruğu bu ziyaretten sonra kopuyor desem yeridir. ilk olarak güneş dil teoremi fikri burada filizleniyor. atatürk hemen tahsin bey’i mu kıtası ile alakalı araştırma yapması için meksika’ya elçi olarak atıyor. neden meksika? çünkü mayalar meksika’da yaşamışlar.

    tahsin bey akabinde meksika’ya gidiyor. orada kendisine amerikan arkeolog william niven ‘in bulduğu tabletlerden bahsediliyor. çünkü maya dilinin kökeni bu tabletlerdeydi. haliyle tahsin bey bu tabletleri türk diliyle karşılaştırıp benzerlikleri arıyor, konuyla ilgilendikçe yeni bilgiler ortaya çıkarıyordu.

    mesela kendisinin soyadında bulunan maya kelimesi olan tepek, türkçe’de ki tepe sözcüğüyle aynı anlamdadır. soyadı olan maya-tepek ‘in hikayesi de buradan geliyor.

    daha sonrasında konuyla alakalı olarak tahsin bey’in ilgisini ingiliz albay james churchward ‘ın hindistan’da bulduğu tabletler çekiyor. churchward, tabletlerle alakalı 50 yıl boyunca sürdürdüğü çalışmasını ve edindiği tüm bilgileri 5 ayrı kitapta yayınlamış birisidir.

    tahsin bey tüm bu olanları atatürk’e rapor olarak yolluyor. ardından atatürk’ün konuya dair ilgi ve merakı daha da artıyor. ve churchward’ın mu ile alakalı kitapları getirilerek 60 kişilik bir tercüme heyeti tarafından kısa sürede tercüme ettiriliyor.
    lakin araştırdığımda bu kitapların o dönem basılmadığını, daktiloyla yazılmış metinler halinde atatürk’e teslim edildiğini öğrendim. şuan da ise türkçe çevirilerini basılmış olarak bulabilirsiniz.

    bu kitaplardan ikisi halen “ kayıp mu kıtası ve mu’nun çocukları “ anıtkabir kitaplığında 1301 ve 1302 numarasıyla kayıtlıdır. daktiloyla yazılmış çeviri metinleriyse dosyalar halinde anıtkabir’de bulunmaktadır.

    tahsin bey’de çalışmalarını belge ve fotoğraflarla 3 ciltlik defter halinde atatürk’e yollamış. orjinal nüshası türk dil kurumu kitaplığı 56 ve 57 numaralı kayıtlarda tutulduğu bilgisini almıştım. halen aynı yerde mi bilemiyorum. daha sonrasında bu eserler tdk tarafından yayınlandımı onu da bilmiyorum. bilen arkadaşlar yeşillendirsin.

    (bkz: mu kıtası)
    (bkz: tahsin mayatepek)
19168 entry daha
hesabın var mı? giriş yap