5 entry daha
  • “les noces de cana” yani kana’da düğün.
    1528 doğumlu italyan ressam paolo veronese’nin muhteşem eseridir. veronese, kendinden bir nesil daha yaşlı ressam titian ve kendinden on yıl kadar daha büyük olan tintoretto ile birlikte 16. yüzyılda geç rönesans döneminde venedik resim sanatının zirvesini oluşturan üçlü ve güçlü sanatkarlarından biridir. veronese otoportre

    660x990 cm’lik bu eseri 35 yaşında resmetmiştir. eser paris'teki louvre müzesi'nde sergilenmektedir. eserin hikâyesine gelince:

    tablo, hz. isa'nın peygamber olarak gerçekleştirdiği ilk mucizesi kabul edilen, suyu şaraba dönüştürmesini konu edinir. hz. isa bu ilk doğaüstü belirtisini celile’nin kana köyü’nde gerçekleştirdi ve yüceliğini gösterdi. öğrencileri de ona iman ettiler. yuhanna incili’nde geçen ifadeye göre celile’de bir düğüne katılan hz. meryem, misafirlerin şarabı bitince hz. isa’yı işaret edip ne derse onu yapın demiştir. yahudiler’in geleneksel temizliği için oraya konmuş, her biri seksenle yüz yirmi litre alan altı taş küp vardı. isa hizmet edenlere, “küpleri suyla doldurun” dedi. küpleri ağızlarına kadar doldurdular. sonra hizmet edenlere, “şimdi biraz alıp şölen başkanına götürün” dedi.
    onlar da götürdüler. şölen başkanı, şaraba dönüşmüş suyu tattı. bunun nereden geldiğini bilmiyordu, oysa suyu küpten alan hizmetkârlar biliyorlardı. şölen başkanı güveyi çağırıp, “herkes önce iyi şarabı, çok içildikten sonra da kötüsünü sunar” dedi, “ama sen iyi şarabı şimdiye dek saklamışsın.” yani hz. isa suyu şaraba çevirmişti.

    konu isa’nın, konuk olarak çağrıldığı bir düğünde gerçekleştirdiği ve peygamber olarak ilk mucizesi kabul edilen suyu şaraba dönüştürmesi olayı ressamın kendi zamanında, bir venedik sarayının bahçesinde, devrin ünlülerinin katıldığı bir düğünde gerçekleşmiş gibi resmedilmiştir. eserin görseli

    fransa kralı 1. francois, ingiltere kraliçesi 1. mary, kutsal roma imparatoru 5. karl, osmanlı imparatoru muhteşem süleyman ve eşi hürrem sultanın da olduğu devrin ileri gelenlerinin içinde bulunduğu 132 davetli, 6 müzisyen, kedi ve papağan resmedilmiştir. bu arada dönemdaşları titian ve tintoretto’yu da bu eserde resmetmiştir.
    kanuni ve hürrem'in resmedilişi şu şekilde

    dünyada insan yüzüne duygusal ifadeler eklnen ilk eser olduğu söylenen eser, 1562’de venedik’teki san giorgio maggiore manastırı’nın yemekhanesi için ısmarlanmış; mümkün olduğu kadar çok figür kullanılması şartı konulmuştu. 1563’te tamamlanan eser, 235 yıl boyunca yemekhanenin duvarında kaldı. 1797’de napolyon tarafından savaş ganimeti olarak paris’e götürülmüştü. bu yolculuk sırasında kolay taşınması için ikiye bölündü ve paris’te yeniden birleştirildi. fransa-prusya savaşı’nda brest limanında bir kutuda saklandı; 2. dünya savaşı sırasında, hitler’in el koymasından korkulması üzerine bir kamyonla fransa’da dolaştı.

    değişik yöntemlerle yapılmış birebir kopyası 2007’de venedik’te manastır yemekhanesindeki orijinal yerine asılmıştır. orijinaliyse halen louvre müzesi’ndedir. aslında birçok sanat çevresi tarafından özel bir eser kabul edilse de müzede mona lisa’nın tam karşısında olduğu için genelde leonardo da vinci’nin bu eserinin gölgesinde kalmıştır. müze linki

    -harf eksiklikleri giderildi.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap