9 entry daha
  • ejderhalarin babasini ne kadar da basite indirgemisler: “ya iste oyle alevler saciyodu falan. sonra turin geldi bunu öldürdü falan”. middle earth kotulerini basitlestirme, icini bosaltma, hollywoodlastirma isi sadece sozluge ozgu bir olay degil. peter jackson bile bunu yapti ve millet the lord of the rings filmini hak ettigi yer olan itin gotune sokmak soyle dursun, goklere cikardilar -gelmis gecmis en iyi filmlerden ilan ettiler.

    neyse glaurung’a donelim. bu serefsizin tek olayi agzindan gotunden atesler sacmasi, sadece ortaliga yaydigi o pis kokulu dumanla bile yuzlerce kilometre otedeki, icinde yenilmez super kahramanimsi cengaverler barindiran nice elf, insan ve cuce ordularinin tek ok atamadan, tek kilic sallayamadan, saniyeler icinde delirip, kendilerini daglara, taslara, agaclara vura vura telef ettirmesi degildir. illa kotuluk etme amaci olmasina da gerek yoktu: uykudan uyandiginda soyle bir dogrulmasi bile, daglari ve kayalari kasabalarin, sehirlerin ustune yikar, gectigi her yeri helak ederdi. yani sadece ejderhalarin degil, gotuyle dag devirenlerin de babasi, lordu, sahi, hatta padisahidir. rivayet odur ki gotuyle dag devirmek deyimi glaurung’dan sonra cikmistir ortaya.

    iste tum bu alevler, zehirli dumanlar, daglari tepeleri devirmeler glaurung’un esas gucunun yaninda sadece birer ayrintidir. onun esas gucu, fitneligi, fesatligi, yalanlari (evet, konusuyordu), serefsizligi, namissizligi, yani kisacasi zekasidir. sauron ayarinda, kusursuz bir manipulatordu.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap