8 entry daha
  • öncelikle; (bkz: arayip da bulamamak)

    dünya tarihinin üç büyük imparatorluğundan ilkidir. milattan önce 3050 yılları civarinda kuruluşundan önce, güney mısır ve kuzey mısır olarak ikiye ayrilmaktaydi. güney mısır'in tarihine değin bulunan en eski bilgiler milattan önce 5000li yillari gostermektedir; ancak kurucusu tiu'nun dogum tarihi ya da yasadigi donem hala sirdir. kuzey mısır'a gelince, bilinen kurucusu ro en ünlü kralı da scorpion king filminde de ilham alınan scorpion of egypt (mısır akrebi) dir.

    narmerin kuzey mısır'daki; wazner'in guney mısırdaki egemenligi sonrasinda; hor-aha (ya da menes olarak bilinir) mısır imparatorlugu'nun ilk firavunuydu.

    mısır imparatorlugu; augustus caesar in liderligindeki roma imparatorluğu tarafindan milattan once 30 yilinda ele gecirilmistir. hz. musa firavunun uvey cocugu olarak bu imparatorluk altinda buyumus; hz.isa allah'in elcisi olarak yeryuzune roma imparatorlugu bu topraklara sahip oldugu doneminde gelmis ; hz. muhammed'in ölümunden 7 yil sonra; (7 numarasi mısır tanrıları icin kutsal numarayi temsil eder) araplarin egemenligini surmus ; 1517 yilinda da dunya'nin son buyuk imparatorlugu olan osmanli imparatorlugu sinirlarina katilmistir. 1882 yilinda da misir ; ingilterenin bir kolonisi olmustur.
204 entry daha
hesabın var mı? giriş yap