• iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanların görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları hakkında yönetmelik

    madde 5- işverenler, işyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının tesis edilmesi, sağlık ve güvenlik risklerinin önlenmesi ve koruyucu hizmetlerin yürütülmesi için gerekli tedbirlerin belirlenmesi, bu tedbirlerin uygulanması ve uygulamaların izlenmesi işlerini yürütmek üzere, işyerinin risk grubuna ve işçi sayısına göre bir veya daha fazla iş güvenliği uzmanını görevlendirmek ve bu görevlerin yapılması için gerekli yer araç-gereç ve personeli temin etmekle yükümlüdürler.

    ........../..........

    işverenler, işyerinde başka bir görevi yürüten mühendis veya teknik elemanı iş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip olması şartı ile iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirebilirler. iş güvenliği uzmanlarının, bu yönetmelikte belirtilen görevlerinin eksiksiz olarak yerine getirebilmeleri için bu konu ile ilgili yeterli çalışma süresi sağlanır.iş güvenliği uzmanları bu süre içersinde başka bir işle görevlendirilemezler

    ../..

    iş güvenliği uzmanının nitelikleri

    madde 7- iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilecek mühendis veya teknik elemanların bakanlıkça verilen iş güvenliği uzmanlık sertifikasına sahip olmaları gerekir.

    sertifika sınıfları

    madde 8- iş güvenliği uzmanlığı sertifika sınıfları aşağıda belirtilmiştir:

    a sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası:

    a) iş sağlığı ve güvenliği alanında en az üç yıl teftiş yapmış iş müfettişleri ile bakanlık iş sağlığı ve güvenliği merkezi müdürlüğünde iş sağlığı ve güvenliği alanında en az on yıl çalışmış mühendis veya teknik elemanlara istekleri halinde,

    b)kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak en az sekiz yıl görev yaptığını belgeleyen ve bakanlıkça açılacak sınavada başarılı olan mühendis veya teknik elemenlara,

    verilir

    sınavad başarılı olamayanlar ikinci kez sınava girme hakkına sahiptirler. ancak, ikinci sınavda da başarılı olamayanlar üçüncü kez sınava girebilmek için sertifika eğitim programına katılmak zorundadırlar.

    b sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası;

    kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektirde iş güvenliği ile ilgili olarak en az üç yıl görev yaptığını belgeleyen ve bakanlıkça açılacak sertifika eğitim proğramına katılan ve sınavda başarılı olmak kaydı ile a sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası verilir.

    c sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası:

    bakanlıkça düzenlenen sertifika eğitim programlarına katılan ve eğitim sonunda düzenlenecek sınavda başarılı olan mühendis veya teknik elemanlara verilir.

    c sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası ile en az üç yıl görev yaptıklarını belgeleyen ve bakanlıkça düzenlenen eğitime katılarak yapılacak sınavda başarılı olanlara b sınıfı iş güveliği uzmanlığı sertifikası verilir.

    iş güvenliği uzmanlarının sertifikalarını aldıkları tarihten itibaren, 5 yıllık periyotlarla, bakanlıkça düzenlenen bilgi yenileme eğitimine katılmaları zorunludur. bu eğitime katılmayan iş güvenliği uzmanlarının sertifikaları geçersiz sayılır.

    devamı

    http://www.alomaliye.com/…ligi_gorevli_muhendis.htm

    ayrıca daha sonra şöyle bir değişiklik yapılmıştır.

    bu yönetmelik kapsamındaki işyerlerinden 20/1/2006 tarihine kadar iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanlar için iş güvenliği uzmanlığı sertifikası şartı aranmaz.

    konu ile ilgili olarak tmmob nin itirazları da şu linktedir. http://www.maden.org.tr/…r/tmmob-calisma-is-guv.pdf
387 entry daha
hesabın var mı? giriş yap