56 entry daha
  • edebiyat tarihimizde ilklerin adamı olarak bilinen şahıs.

    istanbul'da doğdu. ilk öğretimini tamamladıktan sonra erken yaşta memuriyet hayatı başladı. islamî ilimlerin yanında fransızca da öğrendi. bir süre sonra mustafa reşit paşa'nın himayesine girdi ve 1849'da eğitim amaçlı paris'e gönderildi. paris'teyken maliye, edebiyat ve matematik üzerine çalışmalarda bulundu.
    paris'ten döndükten sonra 1855'te maarif meclisi'nde görev aldı. 1858'de mustafa reşit paşa'nın ölümünden sonra yıldızı bir daha parlamadı ve kendini yazı işlerine verdi.

    1859'da la fontaine'den yaptığı çevirilerden oluşan tercüme-i manzume eserini yayınladı. daha sonra 1860'da agah efendi ile tercüman-ı ahval gazetesini çıkardı.
    1862'de de tasvir-i efkar gazetesini çıkarmıştır. tasvir-i efkar gazetesinde namık kemal, ebuzziya tevfik gibi önemli isimler de çalışmıştır. 1863'te gazetedeki eleştirel tutumu nedeniyle sultan abdülaziz tarafından memuriyetten ihraç edilmiştir.

    1865-1867 yılları arasında paris'te çalışmalarını sürdürdü. ülkeye döndükten sonra bir matbaa açıp kendi eserlerinin basımıyla uğraştı. 1871 yılında da vefat etmiştir.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap