68 entry daha
  • oyun falan değildir. haritaya bakarak araba sürme simülasyonuyla amk bölümü bitirdik şimdi nasıl o kadar yolu geri dönecez simülasyonu karışımına heryerden spamlanan düşmanların, arabaların trollemeleri eklenmiş bir rezalettir.

    bu oyuna bulaşmamı ve başlamamı sağlayan en büyük faktör far cry 5'le karşılaştırma videosuydu ve hikayesi spec ops the line ayarında tarzı söylemlerdi. ve ek olarak ac 1'i yapan stüdyo olduğu için ben de milletin sıkıcılık dediği şeyin ac 1 kıvamında olacağını sanmıştım, çünkü ac 1 evet sıkıcıydı birçok noktada ama herkesin şaheser saydığı ac 2'den artıları da vardı combat sisteminden suikast sahnelerinin çoğunun ac 2'deki gibi tek bir yola zorlamaması ve script olmaması, senaryosunun ve atmosferinin daha iyi olması vs. gibi. ac 1'i yer yer sıkılsam da sevmiştim asla çıldırıp küfürler etmemiştim.

    ben de bu oyundan ac 1 ayarında bişeyler bekliyordum. far cry 4'ten daha gelişmiş mekanikli, daha realist, daha aksiyon filminden çok dram yönü ağır basan ciddi konulu bişey sanmıştım ki oyun böyle başlamıştı. taa ki %14 barajını geçene kadar da sorun görmemiştim. ama ondan sonra oyunun %90'ının arabayla haritada yer aramak, %10'unun ise tamamen tekrar eden görevleri yapmaktan ibaret olduğundan emin oldum.

    1. oyunda herhangi bir hikaye falan yok, hikayenin ilerlediği de yok. tipik kim kimi satacak mevzusuna çıkıyor %22 barajını aştıktan sonra ama ne karakterler, ne olaylar hiçbir zaman vuruculaşmıyor. oysa far cry 4 daha ilk dakikadan müthiş bir olay örgüsüne sokmuştu, tüm karakterlerin arkaplanı gayet iyi yazılmıştı. burada hiçbir şey yok. hem kendimiz hem görev aldığımız zenciler, rahipler, badiler, telefon kuleleri herşey baştan sona bomboş.

    2. görev sistemi baştan sona tekrar. tamam yapabileceğin şey bu tür oyunlarda sınırlı ama bari görev sistemi aşırı linear olmasın, oynanış stili değişebilsin. tamam kimse mgs v beklemiyor ama far cry 4 sadece oynanış olarak bile bunu siker siker çoğaltır. bunda stealth falan çalışmıyor, tamam far cry 4 öyle şaheser değil mekanik anlamında ama gerçekten zevkli ve özgür hissettiriyor. bunda birisini gizli şekilde indirmek imkansıza yakın. daha dokunur dokunmaz herkes taa fezadan ateş edip götümüze kurşunu sokuyorlar. gerçekçilik ve denge sıfıra yakın.

    3. outpost'ların etrafından geçemiyorsun mgs v afganistan mapının belli yerlerinde bu rahatsız ediyordu burada tüm harita dizaynı böyle. tüm harita yarrak gibi dizayn edilmiş. nerede efsane far cry 4 haritası nerede bu? nehir dışında(ki orada da trollemelere rastlıyoruz) rahatça dolaşabileceğin tek bir yer bile yok.

    4. oyun realist falan değil amk. stalkerliğe özenen casual bebe oyunu. görevler taa ebesinin nikahında olunca, araba sürüşü yarrak gibi olunca ve troll spamlanan düşmanlara sık maruz kaldığımız için araba bozulunca, onu tamirle uğraşırken arkadan spamlanan düşmanın seni vurmaya başladığı için tamir yarım kalınca, tam görev yerine yaklaştığınızda troll spam jiplerden birinin tam üstünüze doğru sürüp yirmi dakika sonunda en sonunda vardık dediğiniz yerde sizi ezip bir saat önceki save noktasına atınca sadece kanser yaratmış oluyorsunuz. bunun adı realizm değil kendine eziyet çektirmek için, vakit kaybetmek için oyun oynamak oluyor.

    5. detaylarda abartılacak bişey yok. internetteki karşılaştırma videolarına kanmayın. far cry 4 bile çok daha detay yoğunluğuna, hayvanlara, bitki örtüsüne vs. sahipken far cry 5 hayli hayli çok daha yoğun detaylara sahiptir. far cry 2'de diğer oyunlarda olmayan sadece dört şey var; birincisi ateş daha geniş bir alana yayılıyor ama taktiksel bir avantaj sağlamadığı için hiçbir önemi yok, diğeri silah tutukluluğu ama bu da saçma sapan bir şekilde oluyor, silahları tamir etmek-silah bakımı falan yok ki oyunda tutukluluğun hiçbir anlamı yok yani. üçüncüsüyse malaria hastalığı, ki buna ayrı sokayım. hap bağımlısıyız tüm oyun boyunca, papaz efendinin verdiği görevleri yapmazsak hapsızlıktan ölme ihtimalimiz var. dördüncüsü badi sistemi ki o da yarrak gibi, mgs v'te olduğu gibi bişey değil. bu oyunda hiçbir işe yaramıyor, avantaj sağlamıyor sadece tam ölecekken sizi kurtarıyor sonra siz onu kurtarıyorsunuz. boş bir döngü. ki badinin verdiği görevleri ayrı sikeyim.

    yanisi ubisoft'un bugüne kadar oynadığım en kötü oyunu. genel olarakta witcher 1-2, max payne 3 yarraklığına yaklaşan sayılı oyundan biri.

    bu oyunu çok boş vakti olan boş adamlar severler. bu oyunda aynı rdr ve witcher 3 gibi aşırı vakit öldürücü oyunlardan biri. işten gelince açayım bir bölümde oynayayım tarzı oyunlardan değil çünkü görevde harcadığın vakit göreve giderken ki yolda harcadığın vaktin 10'da 1'i. yukarıda demişler oyun oynamayı ancak bir iş olarak görmekle eşdeğer bişey bunu oynamak. ha eğer para verirlerse oynamanın yani çekilecek çilenin bir karşılığı olur. yoksa değmez.

    5/10

    edit: 5/10 bu oyuna fazla. senaryo belki güzelleşir diye bu puanı vermiştim. biraz daha devam edince anladım ki en önemli sahnelerde bile vasat ötesi bir kurgulama var. mesela baskın yediğiniz sahnede savunma yerinde aksiyon sıfır. sizi alıp atıyorlar çöle sonra çakal geliyor falan oradan sonra tüm sahneler vasatlaşıyor. ben böyle rezalet görmedim ve sildim oyunu kurtuldum.

    ayrıca oyunun spec ops the line ayarında bir vuruculuğu falan %100 yok. kim var diyorsa abartıp yalan söylüyor. senaryo ve kurgu kalitesi vasat bile değil. çakal falan tüm karakterler o kadar bir ifade etmiyor ki. tekrar söylüyorum far cry 4 sadece oynanış, harita olarak falan değil senaryo ve karakterler olarakta bundan yüzelli kat daha güzel bir oyun. far cry 2 fanboylarına kulak asmayın, oyun herşeyiyle leş.

    2/10
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap