211 entry daha
  • bir inşaat mühendisi olarak, meslektaşlarımın daha önce de burada belirttiği çoğu şeye katılıyorum.

    *sokaktaki ve mahalledeki birçok bina z+5 kat olarak görünürken yıkılan da dahil bazı binalarda kat sayısında çeşitlilik gözlenmekte. yıkılan bina da z+7 kat, yanındaki ise z+8 kat hatta bir de teras kondurmuşlar tepesine.

    imar düzenlemeleri belediyeden belediyeye değişmekle birlikte genelde ada olarak belirlenip mahallelere komple yayılır. en iyi ihtimalle ada bazında kat sayısı aynıdır desek, solundaki bina z+5, sağındaki bitişik nizam bina z+8+teras yani z+9, onun yanındaki z+6, arka sıradaki binalar da z+5, z+7, z+5 ve z+6. buradan büyük oranda anlaşılıyor ki z+5 kat (veya daha az) imar izni olan yere z+7 kat bina yapılmış. muhtemelen de sonradan kat eklenmiş.

    ada: dört yanı yollarla çevrilmiş parseller topluluğu.

    *enkazın gördüğüm fotoğraf ve videolarında etrafın sadece toz gibi kumdan ibaret olduğunu ve donatı namına hiçbir parçanın görünmediğini gördüm. öncelikle, yapının taşıyıcı yapılarında kullanılan betonda çeşitli özellik ve çaplarda agrega kullanılır ve nervürlü yani, aderansı yüksek donatıyla beton buluşturulup sağlam bir yapı elde edilmiş olur.

    tekniğine uygun yapılan ve başka sebeplerle insan eliyle yıkılan binalara bakarsanız parça parça içi donatılı yani demirli beton bloklar görürsünüz. bu yapılar yıkılsa da safi toz haline gelmez. yüksek ihtimalle denizden çekilen, içi organizma dolu deniz kumu ile yapılan, mühendislik görmemiş, donatıları kullanılması gereken oranda kullanılmamış, mühendislik açısından çok kusurlu bir bina.

    *dikkatimi çeken bir diğer husus da binanın dış tasarım patterni binaya sonradan ısı yalıtımı yapıldığını gösteriyor. renk, pencere dışındaki kuşaklar, boyama tarzı bunu ele veriyor. işin içinde olanlar bunu rahatlıkla anlayacaktır. montalama denilen yalıtım işlerinde bu büyüklükte bir bina üzerine 20000 kg ila 30000 kg arasında ek yük bindirilmektedir. ben bu montalama şeklinde yapılan ve hiçbir şekilde mühendislik yapılmadan alelade eklenen bu ısı yalıtımı işlerine kökünden karşıyım. taşıyıcı sistemlerden karot alınmadan, gerekli testleri yapılmadan, binanın dayanımı, yaşı hesaba katılmadan yapılan bu uygulamalar hem gerekli ısı yalıtımı sağlamamakta hem de binaya ek yük bindirip bu tip kötü sonuçlara neden olmaktadır.

    edit: ısı yalıtımı için kullanılan mantolamanın o kadar ağırlık ihtiva etmeyeceği yönünde birkaç mesaj aldım. doğrudur, kullanılan malzemenin özelliklerine, işçilik kalitesine göre bile oldukça değişken bir değer olabilir bu. hadi diyelim verdiğim aralığın yarısı, 4'te 1'i hatta 10'da 1'i olsun, statik hesap sırasında seramik yapıştırmak için kullanılan yarım santimlik harcın hesaplandığı bir dünyada az mı bu fark? değerlere değil binaya yüklenen ek yüke odaklanmak, kimsenin bahsetmediği bir duruma dikkat çekmek istedim bunu belirtirken. zaten şahsi kanaatim bir binaya değil dışarında komple mantolama, daire içinde duşakabin bile yapılacak olsa projeye bağlı olması yönünde. hasar için sınır değere yaklaşmış bir binayı yıkıma götürmüş olması olası değil mi bu durumun?

    bunun haricinde syozkn isimli arkadaş çok güzel anlatmış şu entry'de mühendislik açısından kusurlu kısımları.

    zaten kendisi problem olan ve tekniğine de uygun yapılmayan kapalı çıkma, bitişik nizam, muhtemel kolon kesme, bodrum katında fare gibi oyulup binanın altının boşaltılması suretiyle temellerin bypas edilmesi, muhtemel perdelerin delinip veya komple kaldırılmasıyla yapılmış genişletme ve pencere açımı. detaylı teknik incelemeleri görmeden bile mühendis gözüyle gördüğüm yanlışlar bunlar.
381 entry daha
hesabın var mı? giriş yap