• martinik* dogumlu, fransiz vatandasi, zenci, marksist, sair ve oyun yazari bir insan olup; frantz fanon`un frankofon edebiyatina izdusumudur. kolonicilerden arinma surecinin* en onemli dusunurlerinden birisidir. avrupa menseeli irksal, dinsel, kulturel yapilari ve onyargilari cozmeye verdiigi ugraslar yuzunden yapibozumcu; bu yapibozumdan urettigi barissever mesajlar ile de humanizmaya katki bulunmasi acisindan da humanist damgasi yemistir. bu acidan yapi-bozan bir humanisttir.

    william shakespeare'nin the tempest* adli oyununu une tempete olarak yeniden yazarak, mitlestirilmis afrika karakterini* somurgecilige karsi konusturarak dekolonizasyon surecinde onemli bir yer edinmistir. amerika'daki harlem renaissance denilen akima ve yerel renkler hareketine*'a da goz kirpmasiyla, kuresel bir afrika hareketi gelistirmeye calismissa da, esas olarak somurgecilige ve somurgelicigin kolektif insan bilincine ve kulturune verdigi zarar uzerine yogunlasmistir.

    ikinci dunya savasindaki kiyimlari, kolonizmin avrupa'yi olusturan degerlerden biri olmasiyla aciklamistir, ve en sonunda otekine olan nefret kendi kendini yok etti demistir. cesaire'ye gore, ulusal kimlik ve tarihbilinci somurgecilerden arinma surecinde elzem adimlar olup bir topluma birlik asilamalarindan dolayi desteklenmesi gereken kavramlardir. fanon gibi kulturel birlikten bahsedip, dogdugu topraklardaki "insaniyeti" goremedikleri veya anlayamadiklari icin fransiz ve ingiliz yazarlarini tarih onunde mahkum etmistir. bati'nin ve burjuvazinin somurgecilik ve proletarya gibi iki sorunu hala cozemedigini ve cozme kanallarina da sahip olamadigini, cunku bunlari cozmenin isine gelmedigini vurgulamasiyla doneminin kotumser ruhuna uygun davranmistir. yazdiklarinin cagdaslarindan bir eksigi yoktur, nobel almamasi da eksiklik olmamistir-- zira boylece sivri dilini her daim koruyabilmistir.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap