25 entry daha
  • bunca senelerdir okurlarını peşinden koşturmuş olan tom robbins ile tanıştığım ilk kitaptır.
    ben bu amcayı bir kitap topluluğu söyleşinde "iyi yazar, güzel yazar, dimdik yazar vs." diye önerdikleri için "len ben bunu hiç okumadım bir bakıyım" diyerek okumaya başladım. belki yanlış kitaptan daldım belki de benim kitaplarda hoşuma giden orta doğu mistizmine uzaklığı yüzünden bir acayip tat bıraktı ağzımda. ne gibi mesela, yeşil erik gibi. hani ekşi sevmezsiniz de başkaları yeşil erik yerken ki kütürtü cezbeder ya sizi, ben de yesem mi dersiniz, öyle bir şey.

    --- spoiler ---

    başka kitaplarını okumadım bilem, bu kitap baya amerikan hitabeti gibi "hey maaan.." diyerek ağzını yaya yaya seslendi bana. öyle meteforlar var ki (örn: kaçak gökyüzü sanki bungee jumping lastiği ile bağlıymış gibi tekrar geri gelmiş gökyüzüne; sivri tepeler idrar kesesini deliyor göğün, dağlar erbezlerini sıkıştırıyor. sf.122 (sadece yağmur yağdığı tasvir ediliyor)) arkadaş nasıl benzettin bunu buna yaaa diye tepki vere vere okudum. her cümle her kelime bayağılıktan uzak fakat ısrarla cinselliğe atıf yapıyor. sonuna doğru bilimsel birkaç bilgi ile çok fena sarıyor, romanın para peşinde koşan hırslı kızı ve pejmude prensi arasındaki ilişkiden çok "amfibik kökenliymişiz ve sihirli mantar yiyerek afrika yerlileri başka bir boyuttaki çok gelişmiş amfibik atalarımızla iletişime geçiyormuş" ya lan! dedim ve aydınlanma yaşadım. ha bunu zaten herkes biliyordu da ben yeni öğrendiysem de koymaz bana çünkü zaten ben 35'imden önce geri zekalıydım, kesin bilgi ama pek yaymasak daha iyi.

    birkaç da ilgi çekici cümle yazayım şuraya dursun:

    -..."bana ağzına almayan bir karı göster, ayartabileceğim bir koca göstereyim sana." sf. 68

    -... kibirlilik, acıklı bir koruyucu büyü edinme çabasıdır. s..70

    -... maneviyat mangizden önemlidir daima. sf.196

    -... otoriteyi ve kaderi kafanı kullanarak yenebilirsin, bizim kültürümüzdeki her gerçek mağdura karşılık, öfkesinin esiri olarak ve acısını büyüterek kendi kendini mağdur haline getiren -ve ziyan eden- en az yüz kişi vardır. sf.282

    -... dünya, düşünenler için bir komedi, hissedenler içinse bir trajedidir. sf.371

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap