• ön edit1: başlıktaki “2019” ibaresi makalenin 2019 yılında yazılmış olmasına vurgu idi. makale 2019 mart ayında yayınlanacak. nesi komik gerçekten anlamadım? bilimsel makalelerde tarih ile atıf yapılabildiğinden 2019’u eklemeyi uygun gördüm. örnek:

    gösterilmiştir (tezcan 1994: 15).
    araştırma dili, büyük ölçüde terimlerden oluşur. dolayısıyla “terimler, bilim ve sanat kavramlarını karşılayan özel anlamlı sözcüklerdir” (özdemir 1973: 18).

    ön edit2:dondurmak -i. 1. -i donmasını sağlamak. 2. sabitlemek. 3. hareketsiz hâle getirmek. 4. soğutmak

    bilimkurgu filmlerinde sürekli izlediğimiz dondurularak kış uykusuna yatırılan astronotlar gerçek mi oluyor? işte bu konuda physiology dergisinde 1 mart 2019 tarihinde yayınlanacak olan "engineering human stasis for long-duration spaceflight physiology (bethesda). 2019 mar 1;34(2):101-111. doi: 10.1152/physiol.00046.2018. nordeen ca, martin sl" çalışmadan alıntılar yapmak istiyorum.
    makalede nasa tarafından mars yolculuğu için tasarlanan aktif 4 astronot ve 96 "synthetic torpor"( sentetik cansızlık olarak çevirebiliriz) halindeki astronotu taşıyacak olan uzay aracının tasarım ve çizimlerine yer verilmiş.
    makalede "hipotermi" (vücut sıcaklığının düşürülmesi) ve "hibernation" (kış uykusu) hakkında detaylı bilgiler veriliyor. merak edenler makaleyi okuyabilir. ancak özetle hipotermi ve hibernation hakkındaki mevcut bilgilerimizin kombine edilmesi ile sentetik cansızlığın sağlanmasının yeni araştırmalar ile mümkün olabileceği ve insanoğlunun araştırmalarındaki sınırın aşılmasında önemli bir adım olacağından bahsediliyor.

    son edit 1: başlıktaki 2019 ibaresine takılmadan bir sonraki aşamaya geçebilen arkadaşlar için makalenin ingilizce özetini de ekliyorum.
    "suspended animation for deep-space travelers is moving out of the realm of science fiction. two approaches are considered: the first elaborates the current medical practice of therapeutic hypothermia; the second invokes the cascade of metabolic processes naturally employed by hibernators. we explore the basis and evidence behind each approach and argue that mimicry of natural hibernation will be critical to overcome the innate limitations of human physiology for long-duration space travel."

    son edit 2: yayınlamak kelimesinin tdk’da olmadığını da öğrenmiş oldum. doğrusu yayımlamak imiş tdk’ya göre. umarım bu açıklama ile konu çok daha anlaşılır olmuştur. benim merak ettiğimse şu: neden bilgi dışında herşeye ilgi olduğu. makaleyi isteyen kimse olmadı ama başlıktaki tarihten kelime avına kadar herşey yapılıyor. amaç ne?
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap