7 entry daha
  • taze bilgilere sahip olduğumdan biraz detay paylaşayım.

    3 ay önce ne zaman nerede okuduğumu dahi anımsamadığım aniden aklıma düşen şu dizelerle başladı bütün hikaye;

    ömür dediğin üç gündür, dün geldi geçti yarın meçhuldür…
    o halde ömür dediğin bir gündür, o da bugündür.

    yaş 39. ellerinizden öper 10 ve 7 yaşlarında iki de çocuğumuz var. 4 kişilik mutlu bir aileyiz. gel gelelim hayatımızın özeti işten eve, evden işe git-gel, çocukların okul taksitini öde, haftasonları bir yerlere kahvaltıya git ve yaz döneminde 5 yıldızlı otellerde tatil yap kavramlarından ibaretti. kısacası sıkıcıydı.

    bu saçma döngüyü kırabilmek için karavan fikri beliriverdi kafamda. haftasonları doğa ile başbaşa kalabileceğimiz rotamızı kendimizin belirleyebileceği gezen bir ev fikri monoton düzeni kırabilmek adına heyecanlandırıcıydı.

    akabinde araştırma dönemi başladı. bu esnada kafalar biraz karıştı ancak tüm alternatifleri değerlendirdikten sonra tercihimizi çekme karavandan yana kullandık. sebebi basitti. başlangıçta kamp alanlarını tercih edip, aracımızı kamp alanında rahatlıkla karavandan ayırıp gittiğimiz şehri karış karış gezebilmek istiyorduk.

    bu seçim aşamasında edindiğimiz tecrübeleri paylaşacak olursam;

    - her tür çekme karavanı çekebilmek için aracınıza uygun ce belgeli çeki demiri taktırmalı ve bunu ruhsata işletmelisiniz.

    - 750kg altı çekme karavanların ülkemiz yasalarına göre ruhsat zorunluluğu yok. aracınızla aynı plakayı takıp devam edebiliyorsunuz. burada dikkat edilmesi gereken konu yüklü ağırlığının 750kg'ı geçmemesi. yani tatile çıkmak ya da gezmek amacıyla aracınızın çeki demirine taktığınızda arkanızdaki yük maksimum 750kg olmalı ki kurallara uygun olsun.

    - 750kg altı çekme karavanları standart b sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz.

    - yine 750kg altı çekme karavanlarda o1 tip onay belgesi olması şart. aksi halde trafiğe uygun bir araç çekmiyorsunuzdur. hakeza sahipliğini ispatlayabilmeniz için adınıza kesilmiş bir faturası olmasını şiddetle öneririm.

    - 750kg altı sıfır bir karavan alacaksanız mutlaka tartıya aldırıp fişini evraklarınızın arasına koyun. ülkemiz üreticilerinde an itibariyle o1 belgeli 750kg altı üretim yapan bildiğim 3 firma var. başoğlu karavan, güney karavan ve may karavan. ve her şekilde sahipliğini kanıtlayabileceğiniz faturanız elinizin altında bulunsun.

    - 750kg altı ikinci el bir karavan almayı düşünüyorsanız o zaman işler biraz karışıyor. pek çok 750kg altı karavan sahibi adi sözleşme ve fatura aslının bir kopyası ile karavanı devrettiğini düşünüyor. yurtiçinde pek problem yaşamayabilirsiniz ancak problem karavanla yurtdışına çıkmak istediğinizde ortaya çıkıyor. gümrükteki memura yasal dayanağı olmayan bu belgeleri anlatmanız biraz zor. işte burada şahsi tavsiyem aldığınız sahibinin notere gidip bu karavana ruhsat çıkarması ve size devretmesi yönünde olacak. tecrübe etmedim ancak ilk sahibi tarafından o1 tip onay belgeli karavanlara da fatura ve tip onay belgesi ile ruhsat çıkartılabiliyor ve kendine ait bir plakası oluyor. buradaki tek problem karavanınızın senede bir tüv muayenesine girecek olması. ancak hem kafanız rahat olur, hem tekrar satışı kolay olur. hem gönül rahatlığıyla yurtdışına çıkabilirsiniz.

    - 750kg üstü ise ruhsata ve kendine ait plakaya sahip olmalı. bunlardaki tip onay belgesi o2 olarak geçiyor. araç tipi o2 olarak ruhsata işlendiği için tip onay belgesinin aslına ve faturaya pek ihtiyaç yok. ikinci el araç devri gibi düşünebilirsiniz.

    - 750kg üstü çekme karavanlarda her sene tuvtürk muayenesi şart.

    - 750kg üstü çekme karavan çekebilmek için be sınıfı ehliyete ihtiyacınız var. sadece direksiyon sınavına girerek b sınıfı ehliyetinizi be sınıfına yükseltebilirsiniz.

    - 750kg üstü çekme karavan çekebilmek için aracınızın da buna uygun olmasını tavsiye ederim. aksi halde siz karavanı değil karavan sizi kontrol eder. bunun uyumu için towcar.info adresini araç ve karavan bilgilerinizi girerek kontrol edebilirsiniz.

    yukarıda yazdığım maddeler 750kg altı ve üstü için genel geçer maddeler. biraz daha detaya inersek şunları da değerlendirmenizi öneririm.

    - belgesi tam olmayan bir karavanı yollarda kullanmak bence deliliktir. olası bir kaza durumunda hele hele yaralanmalı ölümlü bir kazada birinci dereceden suçlu olursunuz. sigorta şirketleri de 5 kuruş ödemez.

    - işin kurtları size avrupa karavan önerirler. doğrudur. sadece almanya'da bir senede üretilen karavan sayısı bizdeki toplam karavan sayısından fazladır. yani tecrübe bizimkilerle kıyaslanamaz. ancak piyasada deprem döneminde ülkemize hibe edilen 95-2000 model arası bir çok karavan bulunmaktadır. bu karavanlar pek çok yerli karavandan teknik anlamda daha iyi olmasına rağmen hiç bir şekilde belgesi vs. söz konusu değildir. dolayısıyla çalıntı mıdır, bir olaya mı karışmıştır bilemezsiniz. nacizane tavsiyem bunları sabit bir yere bağlamayacaksanız almak kumar oynamaktan farksızdır. yarın bir kanun çıkar ve 750kg altı dahil tüm karavanlar ruhsata tabi denirse tam anlamıyla elinizde patlar. hepsi ruhsat alamayacaklarını bildikleri için 750kg altı derler ancak internet sitelerinde modeli incelediğinizde doğru olmadığını görürsünüz genellikle.

    - yine bir çok yerli üretici 2016 ve öncesine kadar karavanları 750kg üstü olmasına rağmen karavanlarını piyasaya 750kg altı olarak çıkartmışlardır. ruhsatları yoktur. tartı kuralını uygularsanız canınız yanmaz. sabit kullanacaksanız tabi ki tercih edilebilir ekonomik nedenlerle. ancak yolda kullanmak için önermem.

    - karavanda en önemli konu güvenliktir. bunun için ek konfigürasyonlarla güvenliği arttırabilirsiniz. örneğin en azından stabilizatörlü kaplin uygun fiyatlı bir emniyet önlemidir. yan rüzgarlarda ve bozuk yol koşullarında oluşma ihtimali olan arkadaki karavan salınımı mümkün olduğunca azaltır.

    - acemilik dönemlerinde 60-70km/h sürati asla geçmeyin. usta olsanız bile 80km/h sürati hiç bir suretle geçmeyin. karavan yalpalamaya müsait olur.

    - lütfen ama lütfen karavanınızda yat tipi olarak bilinen maceratörlü wc kullanmayın. bu tuvaletler suya erişimin çok kolay olduğu deniz taşıtları için üretilmiştir ve karavan felsefesine aykırıdır. karavan en az kaynakla doğayla dost en yüksek keyifi sağlama aracıdır. minicik bir ortamda altınızda 100-150 kiloluk gaita deposuyla dolaşmak çok mu hoşunuza gider? işin hijyen ve boşaltma güçlüğü boyutundan ve yurtdışında yasak olduğundan bahsetmiyorum bile. bu iş için en güzeli artık standartlaşmış olan dıştan kasetli ya da portatif kimyasal tuvaletlerdir.

    - karavan meraklısına bir araçtır. yani esasında lükstür. bu nedenle ikinci elde satışı güçlü bir marka seçmekte fayda var. ruhsatlı ve belgeleri tam avrupaların tümü kolaylıkla satılabilir (bürstner, hymer, knaus, adria vs.) ancak fiyatları uçuktur. yerlilerde ikinci el piyasasında gördüğüm ise belgeleri tam ve doğru fiyatlandırıldığı taktirde rahatlıkla satılan markalar erba ve başoğlu.

    - bunlar şahsi fikrim olmakla birlikte kendi aldığım karavana gelirsek bütçem doğrultusunda konfor beklentilerini karşılayabilen erba 5.25 modeli oldu. konfor beklentilerim şuydu; kendi elektriğini kendisi üretebilecek, termosifonu, duşu ve uydu sistemli tv'si olacak, portatif tuvaleti ve tentesi olacak, 4 kişilik olacak. bu yaz sonunda bu işin bize tam olarak uygun olduğuna kanaat getirirsek şartları biraz zorlayıp sıfır bir avrupa çekme karavana geçme düşüncesindeyim.

    - şahsi fikrim 750kg üstü için uygun bir aracınız varsa kendinizi daraltmayın 750kg üstüne yönelin. karavanda 10 cm fark bile ciddi hacim farkı yaratıyor.

    - son olarak ikinci el bakıyorsanız üstte saydığım kusurları olan karavan sahipleri malını size çakabilmek için bişey olmaz yiğidim ben şimdiye kadar hiç ceza yemedim diyeceklerdir. inanmayınız. karavan zevk işidir, belgesi evrağı tam olsun.

    aklıma geldikçe editlerim bu entryi.

    şimdilik bu kadar.

    2020 güncellemesi: 750kg altı karavan üretip o1 belgesi verebilen yerli firmalarımız çoğaldı. bu firmaların bir derlemesini yapmak şart oldu.
    1- saly karavan
    2- erba karavan
    3- başoğlu karavan
    4- güney karavan
    5- may karavan
    6- eks karavan
    7- ortiz karavan
    not : bu karavanları teslim alırken kantar fişi ile teslim almanızı öneririm.

    dipnot : ilk karavanımın misyonu sona erdi. anladık ki karavancılık tam bize göreymiş. benim için daha üst bütçeli avrupa bir karavana geçme vakti geldi. ilk karavanımı sattım ve gözü biraz daha yükseklere diktim.

    2022 güncellemesi: pandemi sonrasında o kadar çok firma çıktı ki artık liste yapmak bile zorlaştı. üşenmedim bulabildiğim mevcut markaları tek tek yazdım. an itibariyle sayabildiğim 47 yerli çekme karavan üreticisi mevcut. bunların 28 tanesi pandemi sonrasında açılmış firmalar. tüm liste alttaki gibidir;

    --- spoiler ---
    pandemi öncesi var olan çekme karavan üreticileri;
    --- spoiler ---

    - başoğlu karavan - sakarya - http://basoglucaravan.com.tr/
    - carpento karavan - istanbul - http://www.carpentocaravan.com/
    - carvan karavan - istanbul - https://carvandesign.com/
    - crawler karavan - istanbul - https://www.crawler.com.tr/
    - doly karavan - izmir - ınternet sitesi yok
    - emeksan karavan - tekirdağ - http://www.emeksan.com.tr/
    - erba karavan - sakarya - http://www.erbakaravan.com.tr/
    - filton kompozit - konya - http://filtonkompozit.com/
    - geocamper karavan - tekirdağ - http://www.geocamper.com.tr/
    - güney karavan - ankara - http://www.guneykaravan.com/
    - hotomobil - istanbul - https://hotomobil.com/
    - may karavan - manisa - http://maykaravan.net/
    - ncr karavan - mersin - https://ncrkaravan.business.site/
    - nk karavan - manisa - http://www.nkkaravan.com.tr/
    - ortiz karavan - izmir - http://www.ortizkaravan.com/
    - pigeon karavan - sakarya - http://www.whitepigeon.com.tr/
    - pino karavan - kocaeli - http://pinokaravan.com/tr/
    - saly karavan - sakarya - http://www.saly.com.tr/tr/
    - umarsan rena karavan - sakarya - https://www.umarsankaravan.com/

    --- spoiler ---
    pandemi sonrası ortaya çıkan çekme karavan üreticileri;
    --- spoiler ---

    - başkent karavan - ankara - https://www.baskentkaravan.com/
    - swan karavan - istanbul - https://swancaravan.com/
    - onyx karavan - sakarya - http://onyxcaravan.com/
    - tosbiq karavan - sakarya - https://www.tosbiq.com/
    - öz karavan - istanbul - https://www.ozkaravan.com/
    - msm karavan - kocaeli - https://www.msmkaravan.net/
    - kılıvan karavan - yalova - https://kilivan.com/karavan/
    - baykar karavan - manisa - https://baykarkaravan.com/
    - tur karavan - manisa - https://turkaravan.net/
    - aysan karavan - istanbul - http://www.aysankaravan.com.tr/
    - uğur karavan - bursa - http://www.ugurkaravan.com/
    - as karavan - izmir - https://www.askaravan.com/
    - doğa karavan - manisa - https://www.dogakaravan.net/
    - mega karavan - konya - http://www.karavanmega.com/
    - köken karavan - afyonkarahisar - http://www.kokenvip.com/karavan-cekme-karavan
    - adalife karavan - sakarya - https://adalifekaravan.com/
    - erhan karavan - burdur - https://erhankaravan.com/
    - cubic karavan - bursa - https://cubiccaravan.com/
    - teknik karavan - afyonkarahisar - https://teknik-karavan.com/
    - rio karavan - konya - https://riokaravan.com/
    - peace karavan - karabük - http://www.peacecaravan.com.tr/
    - wolf karavan - düzce - https://www.wolfkaravan.com/
    - göktürk karavan - ankara - https://www.gokturkkaravan.com/
    - mono karavan - eskişehir - https://monokaravan.com/
    - siesta karavan - bursa - https://www.siestakaravan.com/
    - badger karavan - istanbul - https://www.instagram.com/badgercaravan/
    - serm&barr karavan - istanbul - https://www.sermbarr.com/
    - gencer karavan - istanbul - https://www.gencercaravan.com/

    2022 dip not : avrupa dedik ama euro patladı gitti. şu sıralar yolumuza bizce fiyat performans birincisi güney bombe 370 ile devam ediyoruz.

    2022 önerisi : en az 2 kış görmüş ve yollarda 10bin km yapmış karavanları olan üreticilere ve modellere yönelmenizi şiddetle öneririm. aksi halde arge'nin bir parçası oluverirsiniz.

    2022 önemli ekleme : pandeminin başında yazdığım şu entry'i okumadan karar vermemenizi tavsiye ederim;
    (bkz: #107145939)
50 entry daha
hesabın var mı? giriş yap