571 entry daha
  • geçen gün 6 bölümlük tamamen gerçek savaş görüntülerinden oluşan apocalypse the second world war belgeselini izliyordum. o belgeseli de tarih seven sevmeyen herkese en az 1 defa izlemelerini tavsiye ederim. lisede tarih derslerinde gösterilmesi gereken bir belgesel.

    neyse bu belgeseli izlerken aklıma geldi. yanıbaşımızdaki yunanistan'a kadar gelen hitler
    neden türkiye'ye saldırmadı.

    öncelikle şu parantezi de açayım. eğer hitler'in yancısı mussolini kuzey afrika'da sakarlık yapmasaydı, hitler rommel'i italya'ya yardım için afrika'ya göndermek durumunda kalmasaydı ve barbarossa operasyonuyla italya'nın sakarlığı yüzünden 1 hafta sonra değıl 1 hafta önce girebilseydi belki de şuan tüm dünya almanca konuşuyor olurdu. romantik italyan'lar savaştaki fıkralara konu alan beceriksizlikleri sayesinde dolaylı yoldan hitler'in yenilmesine ön ayak oldular.

    hitler eğer aklındaki planları hayata geçirebilseydi sıra bize de gelecekti. bazı yanlış görüşün aksine hitler’in türkiye’ye saldırmamasının nedeni türkiye’ye herhangi bir sempati beslemesinden falan kaynaklanmamaktadır. hitler’in 1. dünya savaşında almanya’nın yanında bulunarak kader arkadaşlığı yaptığından dolayı türkiye’yi sevdiği ve saldırmadığı görüşünü savunanların tarihe baktıkları açı yanlış bir açı olmaktadır. tamamen psikopat bir ruh yapısına sahip olan hitler değil almanya dışında başka bir ülkeyi sevmeyi kendi ailesinden bile birisini almanya’yı sevdiği kadar sevmemişti, o almanlıktan aldığı tadı başka bir şeyden almamıştı.

    aslında o dönemlerde türkiye’ye saldırmamasının nedeni tamamen stratejik gerekçelere dayanmaktadır. savaşın başında kullandığı blitzkrieg taktiği büyük ve geniş türkiye topraklarında işe yaramazdı ki bu savın gerçekliği gene türkiye kadar geniş topraklara sahip olan rusya’da tökezlemesiyle anlaşıldı. adam bu taktikle 1 günde romanya’yı, 3 günde yunanistan’ı ve 1 ayda fransa’yı aldı. atatürk’ün ”toros dağlarına bakınız, eğer orada bir tek yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünya’da hiç bir güç ve kuvvet asla bizi yenemez” lafından anlaşılacağı üzere eğer hitler bize saldırsaydı o zaman ki savaş planımız türk ordusunu toroslara kadar çekmek ve o dağ eteğinde alman ordusunu yenmek üzerineydi. anadolu toprağının sahip olduğu sarp engebeli dağlara dayanan savunma planımızda nazilerin tankları ve blitzkrieg taktiği hiçbir işe yaramazdı ki bunu bizim yöneticiler kadar en az hitler’de biliyordu. işte sırf bu nedenden dolayı yanı başımızdaki yunanistan’ı 2 günde alabilen hitler uyguladığı stratejisine göre önce yukarıdaki rusya’yı alacak ve asya’da ki en zor ülke olan rusya’yı çökerttikten sonra sıra bize gelerek türkiye ve sırasıyla iran, afganistan, arabistan gibi ülkeleri leblebi gibi alacaktı. hitler türkiye’den korktuğu ve çekindiği için değil tersine bizi kolay lokma olarak gördüğü için ve kolayları sona bırakırım mantığıyla hareket ettiği için bize saldırmadı. çünkü o yıllarda 1. dünya savaşı’ndan yenilerek yeni çıkmış olan türkiye ve türk halkı başka bir büyük savaşı kazanacak ve kaldıracak güce sahip değildi.

    bir başka neden ise; hitler türkiye’ye hiç sempati beslemiyor muydu? hayır bizi falan sevdiği yoktu ama sadece türkiye’nin 1. dünya savaşı’nda almanya’nın yanında olması vesilesiyle ufak da olsa türkiye’yi yanına çekerek savaşmadan ele geçirebileceğine inandığı için türkiye’ye saldırmadı. savaşın patlak verdiği yıllarda hitler ufak ufak amacını belli ederek türkiye’ye aba altından sopa gösteriyordu. sezar’ın hakkını sezar’a teslim etmek gerekir ki o yıllarda gerek almanya’nın gerekse ingiltere’nin bize savaş açmasına engel olarak dış ilişkilerde izlediği mükemmel politikayla türkiye’nin savaşa girmemesine vesile olan ismet inönü’yü tebrik etmek lazım. türkiye’nin jeopolitik öneminden dolayı sadece hitler ve almanya değil aynı zamanda churchill ve ingiltere’de türkiye’yi yanında istiyordu. ismet inönü su yolunda testiyi çok iyi taşıyarak ne almanya’yı kızdırdı ne de ingiltere’yi. yolunda gitmeyen en ufak bir sorunda hem hitler hem de ismet inönü biliyordu ki, tarihleri boyunca kendi topraklarında savaşı yaşamamış olan ve bu acıdan bihaber olan ingilizleri ve ingiltere’yi kendi evleri londra’da bombalayarak ingiltere’nin göz bebeğinde tozu dumana katan psikopat hitler o yıllarda tamamen ahşap binalardan oluşan istanbul’un o odundan evlerini yakmak için 5 dakikalık hava saldırısıyla 10 bombayla istanbul’un alev alev yanabileceğini…

    velhasıl hitler öncelikle yerüstü ve altı kaynakları için üstteki kiev' i, sembolik hedef ve politik hedef olarak gördüğü stalingrad ve moskova'yı alabilseydi oradan aşağıya inip türkiye'yi de içine alarak arap yarımadası ve kuzey afrika'yı birleştirecekti.

    moskova'ya 200 metre kala durdurulan ve kremlin sarayını dürbünle görecek kadar yaklaşan hitler eğer rusya'yı devirebilseydi işte o zaman...
670 entry daha
hesabın var mı? giriş yap