6 entry daha
  • ihracat yapmak amacıyla yapılan ithalat için gümrük vergilerinden muafiyet sağlayan özel bir gümrük rejimi. somut bir örnek vermek gerekirse un ihracatı yapmak için gümrük vergisiz buğday ithal edebilmenizi sağlar.

    2 türlü sistem esas alınabilir:
    1) teminat veya şartlı muafiyet sistemi: ithalatçı örnek olaydaki buğdayı gümrük vergisinden muaf olarak ithal eder. ancak bu muafiyet un ihracatının gerçekleşmesine bağlıdır. ihracat gerçekleşmezse gümrük vergileri tahsil edilir.
    2) vergi veya geri ödeme sistemi: ithalatçı gümrük vergisini öder ancak ihracat taahhüdünü gerçekleştirirse ödediği vergiyi geri alır.

    ihracatçı dediğimiz kişi genelde parası kıymetli ve zengin kişi olduğu için parasını bankaya koymak veya bir şekilde değerlendirmek varken gümrük idaresine ödemek istemeyecektir. o sebeple teminat sistemi daha elverişli görünüyor.

    dahilde işleme izni alma ve dahilde işleme izin belgesi alma şeklinde 2 farklı usulle yapılabilir.

    dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamındaki cif ithal tutarının fob ihraç tutarına olan yüzde oranına döviz kullanım oranı denmektedir. bu önemlidir. yani buğday cıf 50 dolar buğday ithal edip, fob 100 dolar un ihraç edersen, döviz kullanım oranı %50 demektir. yürürlükteki mevzuata göre, döviz kullanım oranı azami %80’dir. ancak, ikincil işlem görmüş tarım ürünleri taahhüdü içeren belgelerde bu oran azami %100 olarak tespit edilebilir.

    dahilde işleme izni/belgesi kapsamında ithalatçı bizzat ihracat yapmak zorunda değildir. temsilci yoluyla veya aracı ihracatçı yoluyla ihracat gerçekleştirilebilir.

    ihracatın gelişmesi için güzel bir sistem olup, her şeyde olduğu gibi kötüye kullanan çıkacaktır. ancak bu rejim kapsamında ithalat yapıp piyasaya sürerseniz çok ağır sonuçları olabilir. (bkz: kaçakçılık)

    edit: bu entry geliştirilecek ve genişletilecektir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap