2 entry daha
  • cogunlukla yasli ve alkoliklerde gorulur. genclerde nadiren gorulen verisyonunun sebebi ilk etapta safra kanallarini tikayan taslar olarak dusunulur. bunun disinda bir cok sebebi olabilmekle birlikte hastalarin %10-15 civarinda sebep bulunamamaktadir. teshisi zor bir hastaliktir cunku genis bir bolgede agri hissettir. kan degerlerinden amilaz ve lipaz in asiri yukselmesinden hemen anlasilir. hastanin sedimantasyon degerleri de cok yuksektir.

    vakalarin %30 oraninda olumle sonuclandigi bilinir. erken mudahale cok onemlidir. mide aninda bosaltilmali (sonda takilarak) ve morfin disinda agri kesicilerle mudahele edilmelidir. (morfin safra kanallari uzerinde daraltici etkiye sahiptir.) en belirgin yakinma cok siddetli agridir. organin gordugu tahribata gore agri siddeti cok yuksek olabilir. surekli ve siddetli agri 4-6 gun kadar surebilir.

    turkiyedeki vakalarin cogu safra kesesindeki tikanmadan ya da daralmadan kaynaklanir. cerrahlarin mudahale ettigi pankretit hastalarinda, hastaligin sebebi safra kesesi olmasa da, her ihtimale karsi safra kesesi alinir. tedavi surecinde mide koruyucu ilaclar ve agri kesicile disinda ozel bir tedavi uygulanmaz. hastanin agriya katlanarak iyilesmesi beklenir. hasta 12-15 gun musaade altinda tutulmalidir. sbepsiz pankreatit ataklarin tekrarlamasi soz konusudur.

    (bkz: pankreatit)
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap