22914 entry daha
  • bir şeyler okurken neden uyuya kaldığımız ve bunun önüne geçmek ile ilgili bilgiler olabilir.

    okumak, aslında göründüğünden daha fazla enerji gerektiren bir eylemdir. okurken beynimiz çok çalışır ve göz kaslarımız yorulur, bu nedenle gözlerimiz yavaşça kapanıp biraz dinlenmeye ihtiyaç duyar. ayrıca okuma eylemini genellikle rahat ve sessiz bir yerde, otururken ya da uzanırken yaparız. aynı zamanda bu işi günün sonunda yapmamız zaten yorulmuş olan vücudumuzu gevşetir ve uykunun gelmesine katkıda bulunur.

    peki bunun önüne geçmek için ne yapılabilir?

    *öncelikle kendimize rahat ama çok rahat olmayan bir yer seçmeliyiz. arkaya yaslanmaktansa, dik oturabileceğimiz bir sandalye seçmemiz gerekir.
    *gözün yorgunluğunu azaltmak için düşük ışıktan kaçınmamız gerekir.
    *bulunduğumuz ortamın çok sıcak olmamasına dikkat etmeliyiz.
    *uyanık kalmak için okuma öncesinde hafif egzersizler yapabilir; çay, kahve, kakao gibi uyanık tutacak içecekler içebiliriz veya ılık bir duş alabiliriz.
    *çalışan insanlar için zor olabilir ama genelde sabahleyin kitap okumak, akşam okumaya göre uyku problemi yaratmaz. çünkü kitap okumayı uyumadan önceki bir aktivite olarak görmek beyni koşullandırır ve uykuyu getirir.
    *arka planda hafif ses (tv veya müzik) çalmasını sağlamak. bunun için odaklanma problemi yaşayan biri olmamamız gerekir.
    *arada mola vermek ve ayağa kalkıp dolaşmak, bu şekilde dolaşım sistemini uyarırız ve uykuyu engelleriz.
18884 entry daha
hesabın var mı? giriş yap