48 entry daha
  • her internet kullanıcısının dikkat etmesi ve farkında olması gereken bir dolandırıcılık yöntemi. dikkat etmeniz gereken dedim çünkü burda dolandırıcıdan istinaade sizin zaafınızdan faydalanarak şifrelerini ya da banka bilgilerinizi ele geçirebilirler.

    şöyle ki aslında bunlardan kaçınmak ya da kontrol etmek için bilinen belli başlı basit yöntemler vardır. sosyal medyada çıkan bir banka haberi gerçek olabilir ki bazı bankalar sosyal medyada aktif olarak bulunmakta ve reklam hizmetlerinden faydalanmaktadır. diyelim ki ordan bir linke bastınız ve sizi bankanın sitesine yönlendirdi. bundan sonra yapmanız gereken belli başlı kontroller ile ki eğer bu site bir oltalama sitesi ise bunu belirlemiş olacaksınız.

    öncelikle #86283488 burada ki entryde belirtildiği gibi genelde bu tarz sitelerin internet sitelerinde çift karakterler bulunur ve "issbank.com, garantiii.com ve finansenpara.com" gibi türevlerinde olur. aslında bunu belirledikten sonra gerekli yerlere şikayet etmek (btk, emniyet) yeterli olacaktır.

    bu aşamadan sonrası olası bir oltalama sitesini açtıktan sonra dikkat etmeniz gereken şeyler temel olarak;

    1. sitenin adres çubuğunda ki güvenlik sertifikalarını doğrulamak ve sertifika detaylarını kontrol etmek:
    burada bankaların resmi web siteleri güvenlik sertifikalarının dışında başında banka isimlerinin gözüktüğü en üst seviye sertika kullanırlar. güvenli bir sitede görsel 1 de ki gibi adres çubuğunda bir görüntü vardır. görsel 1
    bir otorite tarafından sağlanan bu sertifaların (bkz: ssl) geçerlilik sürelerine, hangi otorite tarafından verildiğine ve hangi şifreleme algoritmasına tabii olduğu gibi bilgiler gösterilir. görsel 2 buraya görsel 1'de bulunan "kilit" simgesine ardından "sertifika" kısmına basarak ulaşabilirsiniz.
    (google chrome için gösterilmiştir, diğer tarayıcılarda buna benzerdir.)

    2. tarayıcının sol ya da sağ alt kısmında görünen adresin doğrulanması:
    bu örneğin google'dan bir banka sitesine gitmek istediğinizde ve genel olarak girmek istediğinizden farklı bir adresi kontrol etmek için kullanılır. linkin üzerine geldiğinizde sol / sağ alt köşede görsel 3 de ki gibi link çıkar. görsel 3

    düzenleme: linkler yenilendi.
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap