4 entry daha
  • kuantum fiziğindeki konum ve momentum belirsizliğinin canlı örneğidir.

    gemiye bindiği biliniyordu. burada bir sıkıntı yok; fakat gemi yanaştıktan sonra gemiden inmemiştir. peşindeki casuslar gemiyi didik didik etmelerine rağmen gemide kendisini bulamamışlardır. yol boyunca birisinin intihar ettiğine dair bir haber, görgü tanığı, olaya dair bir kayıt yoktu.

    bedeni hala gemide bir yerdeyse ya hayatta saklanmıştı ya da ölmüştü bedeni, kendisi intihar ederken veya başkası öldürdüyse cinayet sonra ortadan kaldırılmıştı. yeri bilinse dahi durumu hakkında kesin bir şey söylenememekte.

    bedeni gemiden ayrıldıysa kendi iradesiyle casusları atlatıp ayrılmıştı, hayattaydı veya biri öldürüp çaktırmadan cesedi gemiden dışarı çıkarttı. konum olarak gemide değil dense dahi durumu hakkında kesin bir şey söylenemezdi.

    konum üzerinden bahsettim. şimdi durumu üzerinden değerlendirme yaparsak hayattaysa gemide saklamıştı veya yukarıda dediğim gibi kimseye çaktırmadan ayrılmıştı, belki de kaçırılmıştı... öldüyse büyük ihtimalle kimsenin göremeyeceği bir yerde bu eylemi gerçekleştirdi veya birisi öldürdü cesedi ustaca ortadan kaldırdı.

    birisi ustaca cesedi ortadan kaldırdı diyelim. ortalıkta kan damlası gibi en ufak kanıtı bırakmamalıydı. çok düşük ihtimal dahi olsa gerçekleşmiş olabilir.

    birisi zorla kaçırma gibi bir girişimde bulunduysa, kalabalık bir gemide üstelik peşinde casuslar var düşük ihtimal, hayatta olabilirdi; ama neredeydi?

    kendisi adeta parçacığın konumu bilinirse momentumu tam olarak bilinmez veya momentumu biliniyorsa konumu tam olarak bilinmez ilkesini yaşarken bizlere kanıtlamıştır.

    şu zamana kadar vefat etmiştir. peki cesedi nerede? işte hala bir belirsizlik var...
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap