23049 entry daha
  • (bkz: #86972942)

    rusların "sıcak denizlere inme politikası" ifadesindeki "sıcak deniz" (warm seas) spesifik olarak karadeniz değildir. esasen "sıcak" deniz'den kast edilen, denize girilecek deniz gibi bir sıcak deniz de değildir. sıcak denizden kasıt, kışın limanları donmayan denizdir.

    geçmişi 300 küsur yıl öncesine, büyük (deli) petro dönemlerine giden bu strateji esas olarak; rusya'nın batıda (baltık) ve doğuda (vladivostok)'taki limanlarının kışın donması sebebi ile, kışın donmayan ve donanmasını/ticaret gemilerini rahatça okyanuslara çıkarabileceği liman ve üs arayışını ifade eder.

    karadeniz bu arayışın odak noktası bile değildir. 300 yıldır batıda isveç ve almanya ile, doğuda japonya ile, güneyde pakistan/hindistan ve iran üzerinden ingiltere ile olan mücadelelerin eksenini hep bu arayış oluşturur. belki karadeniz'den akdenize ulaşmak için özel anlaşmalar yapma arayışı da bu politikanın bir parçası sayılabilir, ama zaten 1856 kırım savaşından bu yana karadeniz büyük ölçüde rus kontrolünde olan bir iç denizdir. yani adamların uzun süredir "karadeniz'e inmek" gibi bir dertleri yok esasen.

    rusların uzun dönemli stretejisine bakıp ufuklarının açılmasını isteyenler için:

    (bkz: https://www.globalsecurity.org/…warm-water-port.htm)

    edit: arkadaş entry'sini silmiş. bir üstteki entry'de, rusya'nın "sıcak denizlere inmesinin" "karadeniz'e inmek" olduğunu öğrendiğinde ufkunun iki katına çıktığını yazmıştı.
18563 entry daha
hesabın var mı? giriş yap