6 entry daha
  • stefan zweig’ın, türkçeye üç büyük usta diye çevrilmiş kitabı. balzac için dostoyevski gelmemiş olsaydı edebiyata getirdiği dünyanın tamamını görme biçimi onunla başlar onunla biterdi demiştir.

    edebiyatın realist dünyasını, karamsarlığını, anlatan iki büyük yazar hakkında zweig’in yazdıkları:

    --- spoiler ---

    hayal kırıklığına uğramış bir şekilde, acemilerden ve zavallılardan hoşlanmayan acımasız bir dünya tarafından bütün rüyalarından atılmış biri olarak kendi sessizliğine gömüldü ve kendisi için dünyanın bir sembolünü oluşturdu.
    - balzac

    eski ahit’e uygun, kahramansıdır ve hiçbir konuda çağdaş ve sıradan değildir dostoyevski’nin kaderi. yakup gibi hiç durmadan melek’le boğuşmak zorundadır, hiç durmadan tanrı’ya isyan eder ve hiç durmadan eyüp gibi önünde eğilir.

    asla emin olamaz, tembelleşemez, sürekli onu sevdiğini için cezalandıran tanrı’yı hisseder.
    onu havalara savuruyorsa bu sırf onu daha derin uçurumlara düşürmek, ona esrimenin ve umutsuzluğun kaç bucak olduğunu göstermek içindir. onu umudun zirvelerine, diğerlerinin şehvetten erimeye başladığı yerlere tırmandırır ve sonra acının uçurumlarına, diğerlerinin acıdan kıvrandığı yerlere fırlatır. işte eyüp gibi onu en güvenli olduğu anlarda yere sermiş, karısı ve çocuğunu elinden almış, başına hastalıklar sarmış, şerefini ve onu aşağılamıştır, ki tanrı’yla mücadelesine ara vermesin, o dinmek bilmeyen isyanı ve dinmek bilmeyen umudu da artsın.
    - dostoyevski

    --- spoiler ---
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap