2 entry daha
  • ingilizcesi body dysmorphia disorder (veya body dysmorphic disorder, body dysmorphia complex, vb.) olan bir durum.

    obsesif kompulsif bozukluk hastalarinda gozuken bir kompleks turudur.

    surekli yuzune estetik yaptirip bir turlu memnun olamayan ve hatta depresyona giren insanlarda siklikla gozukur.

    sedef hastaligi, egzema gibi dermatolojik rahatsizliklar rekursif bir bicimde kendilerini gosterebilecekleri gibi, deride acilan ve iz birakmis eski bir yara, istenmeyen bir yerde cikan killar gibi seyler de zamanla kendilerini bu tarz bir komplekse cevirebilirler. ancak ufak tefek takintilardan ziyade, bu takinti ile mucadele vermek icin asiriya kacinilabilir.

    beslenme bozukluklari (anorexia nervosa, obezite, bulimia nervosa, vb.) da bir nevi bu cati altinda toplanabilir. ancak "yemek yersem sismanlarim, o yuzden yememeliyim" gibi bir dusunce ile hareket edip bunun yanlis oldugunu dusunmemek, aksine belli trendleri yakalamak ugruna bunlari yapmak ayridir, "yemek yersem sismanlarim, o zaman yememeliyim, ama yemem lazim yoksa sagligim bozulacak, yine de yememeliyim, cunku vucudumun cok kotu oldugunu dusunuyorum, halbuki vucudum o kadar kotu de degil" diyip, bunun bir rahatsizlik oldugunu anlayip, bir de ustune bu dusunceler nedeniylen depresyona girmek ve bu dusunceleri unutmak icin birtakim seyleri tekrar tekrar yapmak farklidir.

    bu tarz beslenme bozukluklarinda, bulimia'yi ornek verecek olursak, yemek yedikten sonra gidip kusmak, bir kompulsiyon semptomu da rahatlikla olabilir. zira insan vucudundan tiksinir, ancak nicin tiksindigini anlayamaz, ve yemek yedikten sonra bilincaltindan bir durtuylen tuvalete gidip kusmak isteyebilir.
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap