2 entry daha
  • dünyanın ilk sürrealist filmi.

    antonin artaud tarafından yazılan film, germaine dulac’ın en başarılı filmi olarak görülmektedir. filmin sürrealist yapısı, o güne kadar yapılmış olan dulac filmlerinin tipik bir örneği olmaktan çok uzaktır. hem artaud hem dulac, filmin psikanalitik incelemesinin yapılmasının “zorunlu” olmadığını ifade etmiş olsalar da “ la coquille et le clergyman” için bu yönde pek çok inceleme yapılmıştır.

    film, bir papazın elindeki deniz kabuğuyla bir çeşit sıvı dökmesi görüntüleriyle başlar. devamında papazın bir kadının peşinden giderek, arzularını tatmin etmeye çalışmasını görürüz. iç ve dış mekanlar olmak üzere film fazlaca sahne ve mekan içerir. ilk başta papaz rolünü antonin artaud’un oynaması planlanmıştır. fakat çekim tarihlerinde antonin artaud’un carl theodor dreyer’in la passion de jeanne d'arc’ı için paris’te olmayacağı anlaşılınca başka bir oyuncu seçilir.

    artaud filmi izledikten sonra filmden nefret etmiş ve dulac’ın güzel bir senaryoyu boşa harcadığını düşünmüştür. ona göre filmdeki din eleştirisi ve maskülen güç ile ilgili mesajlar feminist kaygılar uğruna filmden bütünüyle silinmiştir. tüm bunların üzerine “ la coquille et le clergyman” sadece bir sene sonra çıkacak olan bunuel’in“un chien andalou” filminin gölgesinde kalmış, ne bugün ne de geçmişte hak ettiği ilgi ve değeri görememiştir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap