• 3 ayda ingilizce'nin nasıl öğrenilebileceğiyle alakalı bir #86596706 sayılı entry'm ile naçizane düşüncelerimi sizlerle paylaşmıştım.

    ardından birçok yazar tarafından rusçanın nasıl en etkili ve hızlı şekilde öğrenilebileceği hususunda benden açıklama yapmamı rica edildi.

    bunu yaparken öncelikle bazı hususları ifade etmem ve hatırlatmamda fayda olduğunu düşünmekteyim.

    -dil matematik veya fen bilimi değildir. bu sebeple tüm duyularımıza hitap etmeli; yani görmeli, duymalı, yazmalı gerektiğinde dokunmalıyız.

    -herkes her dili öğrenebilir, sadece doğru hamleler yapmak, beynimizi etkili şekilde kullanmak gerekmektedir.

    -rusça şahsına münhasır yapısıyla dilimiz ile birçok mantık farklılığının olduğu bir dil. ayrıca iki dil arasındaki alfabe farklılığı ve rusça eğitimin müfredatımızda bulunmamasından ötürü ingilizce kadar hızlı bir şekilde kaliteli bir şekilde dile hakim olmak malesef mümkün değildir.

    -ben bir senelik düzenli çalışma ile rusça dilinde uluslararası ekonomik ilişkiler bölümünde yüksek lisans yapacak seviyeye geldim ve şu ana kadar zorlansam da derslerimi verebildim.
    bu minvalde tecrübelerimden disiplinli bir şekilde günlük minimum 1.5 saatlik bir çalışmayla 6 ayda bir native speaker ile iş yapabilecek seviyede rusça öğrenileceğini öngörmekteyim.

    -türkçe'de 12 çekim ve 4 yapım olmak üzere 16 farklı ek bulunmakta; rusça'da ise ek olarak kabul edebileceğimiz sadece 6 farklı padej ve birkaç ön ek bulunmaktadır.

    -rusçada dönüşlü, çift yönlü ya da tekrarlama yapılıp yapılmamasına göre her fiil'den genellikle en az 2 çeşit bulunmakta; türkçede ise bu gibi durum genellikle farklı kelimeler kullanılarak ifade edilmektedir.

    -rusçadaki birçok fiilde türkçe ile padej (ismin hali) farklılığı bulunmaktadır; mesela türkçe'de "mutlu'ya (-e hali) soru sormak" gibi bir ifade rusça'da "mutlu'yu (-i hali) soru sormak" şeklindedir.

    -çalışmak günlük olmalı ve disiplini elden bırakmadan, aralıksız şekilde devam etmelidir.

    taktiği veriyorum:

    1. öncelikle halledilmesi gereken şey rusça el yazısıdır. el yazısı halledilmeden kesinlikle gramer veya kelime öğrenmeye geçmeyin.

    "el yazısı olmadan da olur, normal şekilde yazabilirim" gibi düşünebilirsiniz, ancak bu yanlıştır, yazamazsınız.
    yazsanız dahi sıkılır, bırakırsınız çünkü el yazısı ile saniyede 6 harfe kadar yazabilirken, normal alfabe'de bu sayı en çok 2'dir.

    buradan el yazısını öğrenebilirsiniz.

    ilk gün sözkonusu alfabeyi baştan sona el yazısıyla defalarca yazın (ben 50 kez yazmıştım),
    ikinci gün rusça en çok kullanılan ifadeler olan şu sayfadaki cümleleri el yazısıyla yazın.
    üçüncü gün sizler için özenle* seçtiğim, türk-rus ilişkileri konulu bu adresteki makalenin ilk üç sayfasını el yazısı ile yazın.

    2. gramer
    learnrussian.rt isimli sitede grammar tables sekmesi/bölümü mevcut. ayrıca incelenmesinden de görüleceği üzere çıktı almayı kolaylaştırması açısından bu sekmede derslerin pdf formunu da sunmuşlar.

    ayrıca aynı sitede lessons bölümü grammar tables ile eşzamanlı olarak takip edilmelidir. lessons bölümünün içeriği ziyadesiyle zengindir.

    unutmadan, sözkonusu site bir slav memleketindeki akademisyen olarak çalışan arkadaşlarım tarafından da ayrıca önerilmiş olup, şahsım da ziyadesiyle istifade etmiştir.

    gramer konusunda son olarak bulunabilirse bu ve aynı kitabın ikincisi oldukça faydalı olacaktır. ben bir şekilde temin ettim ancak arkadaşlarım için tekrar aradığımızda ne yazık ki bulamadık, umarım siz bulabilirsiniz.

    günlük en az yarım saatinizi ayırmak zorundasınız.

    3. listening ve reading

    günlük minimum 10 dakika listening yapmak gerekmektedir.

    youtube'da çok kaliteli videolara mevcuttur.

    vocabulary veya grammar videoları dahi izleseniz listening yeteneklerinize oldukça olumlu yansıyacaktır.

    bu youtube kanalından ve gene learnrussian.rt sitesinden bol bol lilstening practice yapabilirsiniz.

    reading için ise https://www.youtube.com/…l/uc1qtnvtogptjq2ihozjskza sitesindeki beginner seviye videoları takip etmeniz başlangıç açısından gayet fayda sağlayacaktır.

    4. speaking

    ülkemizde rusça bilen insan sayısının az olmasından itibarla, malesef maddelerde sunduğum aşamaların içerisinde en zor olan kısımdır.

    bunun için native speaker veya rusçası ileri seviyede birisi ile çalışmanız gerekmektedir.

    öte yandan, rusça malesef her zaman yazıldığı gibi okunmaz, vurgunun hangi sesli harfin üzerinde olduğu çok önemlidir. örneğin, vurgu en sondaki "o"nun üzerinde olması sebebiyle "xorosho" (bkz: sözlüğe rus alfabesi desteği eklensin) kelimesi olarak yazılan bir ifade, "haraşo" diye okunmaktadır.

    aklıma geldikçe eklemeler yapacağım.
    sorusu olanlar mesaj atabilir, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

    edit: kutu bira isimli suser sağ olsun bulamadığımı ifade ettiğim kitaplara ulaşmış, linki bırakıyorum: klik
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap