2 entry daha
  • bati ulkelerinde ** ogrenci olmaktan zaman zaman daha guzel ve zaman zaman da daha kotu olan durumdur.
    elbette ki calistiginiz alana, sehre, milliyetinize gore gunluk yasaminiz degismektedir.. ve burada yazilan yorumlarimiz turk ogrencileri temel alarak yapilmaktadir.

    ilk olarak alanlara gore;

    doga bilimleri ve muhendislik alanlarinda ogrenci olmak demek; cesitli getiri ve goturulere sahiptir.
    ilk olarak, zorluklar, goturuler. sabahtan aksama kadar memur gibi belki de daha da fazla sure labratuvarda bulunmaniz gerekmektedir. isiniz olsun ya da olmasin bikac saatligine yok olursaniz goze batar.
    yabanci dil * bilmeniz getiridir ilk bakista belki. ama labratuvarda bulunan diger japonlardan goreceli olarak daha iyi yabanci dil bilmeniz cok buyuk olasiliktir ve bu size zaman zaman zorluklar da cikarir. ornegin, makale yazilacaktir ve hocaniz elbetteki ilk olarak size gelecektir. japonlar deneylerde uc bes bisey yapacak gerisi size kalacaktir. daha sonrasinda makalede 20 tane isim gececektir. *

    ama gel gelelim dogal bilimlerde yabanci ogrenci olmanin guzelliklerine..
    birincisi alet edevat olayinda sikinti cekmeniz zordur. genellikle istediginiz malzeme sart diye alinmaktadir. (beyin uzerine calisan bir turk arkadas gecenlerde bilmem kac bin dolarlik alet istemistir ve yakinda alinacaktir.)

    dahasi zirt pirt yurtdisi (japonya disi) seminerleri, konferanslarina katilarak hem akademik hem de turistik acidan bircok deneyim edinilmektedir.
    daha bircok yonden getiri ve goturulere sahiptir japonya da ogrenci olmak ama aklimiza gelenler simdilik bu kadardir.

    sosyal bilimler de calisanlar ise biraz daha farklidir.
    ilk olarak, zorluklar, goturuler.
    genellikle japonca bilinmesi gerekmektedir. yoksa is bayagi bir zorlasmaktadir. dersler, seminerle japonca yapilir. japonca bilmeniz dolayisiyla tam anlamiyla yabanci ogrenci olarak gorulmemeye baslarsiniz. bu ciddi anlamda sorumluluk ve sorunlari beraberinde getirir.
    butce olarak daha kisitli olan sosyal bilimlerde zirt pirt biseyler isteyemezsiniz. yani istersiniz ama pek de yerine getirilmez.. (ingilizce spss istedik bi senedir hala alinmadi...)
    ayrica yine kisitli butce dolayisiyla zirt pirt yurtdisina gidilemez.. siz yazar cizersiniz hoca gider sunar.
    tezlerini japonca yazacaklarin isi daha da bir zordur. cunku sizden japonca haricinde ingilizce de beklenmektedir. (elbetteki bilim yapiyorsan ingilizce bileceksin, ona bir sozumuz yoktur.)ama bu beklenti de sorumlulugunuzu arttirir. dogal bilimlere kiyasla sosyal bilimlerdeki japonlarin ingilizce bilgisinin daha dusuk olmasi bu yuku size yukler. okunacak, yazilacak yabanci metinler size yuklenir.

    ama gel gelelim sosyal bilimlerde yabanci ogrenci olmanin guzelliklerine..
    ilk olarak surekli japonlarla birliktesinizdir. dogal bilimlere kiyasla japonlar ve japonyayla daha bir icicesinizdir. ozellikle japonca bilenler icin bu olay daha bi derin gerceklesir.
    ozellikle uygulamali alanlarda calisan ogrenciler icin labratuvar disarisidir. dag, bayir,koy, mahalle gezilir, yenilir icilir, eglenilir. (arada calisilir da tabi..) bol bol gezilir gorulur. kitaplarin dunyasindan cikilarak gercek japonya ile temasa gecilir ki bu belki de en guzel yonudur. bol bol insanla tanisilir.

    diger bir etken de yasadiginiz sehirdir. elbetteki bu goreceli bir durumdur. kisacasi buyuk sehirde yasamak isteyenler oradan, kucuk sehirde yasamak isteyenler ise oradan mutluluk duyarlar. ya da tam tersi gerceklesir. sonunda japonyadan nefret edilir.
    ancak sahsi kanaatim olarak japonyada yasayan ogrencilerin kisa bir sure bile olsa kucuk sehirlerde yasami gormesi, gercek japonyaya yaklasmak icin en iyi yontemlerden birisidir.

    ve son olarak diger bir etken de milliyetdir. yani nereden geldiginizdir.
    asyali, ozellikle de cin ve koreli olmaniz biraz da olsa yasaminizi zorlastiran etken olabilir. buna en guzel ornek ise almanyada turk olarak ogrenci olmak olabilir.
    japonlarin batili olarak gordukleri, amerika ve avrupadan geliyorsaniz el ustunde tutulma olasigiliniz cok yuskektir. ozellikle de amerikali iseniz. hem normal yasamda hem de akademik yasamda. turk olmak ise arada bir yerdedir. dis gorunus olarak genellikle batili (bu da ne demekse) gorununuse sahip olmamiz dolayisiyla ilk etapta kotu bir imaja sahip degilsinizdir. ayrica japonlarin turkiye hakkinda cok fazla birsey bilmemeleri sebebiyle yine ilk etapta en azindan notr olarak iliskilere baslamaniza yardimci olur ki gerisi sizin insanliginiza kalmistir.

    yukarida yazilanlar her nekadar belirleyici etkenler gibi gozukse de aslinda caliskan, iyi niyetli, iyi iliski kuran biri iseniz japonyada zorluk cekmezsiniz. japonlarin cok buyuk onyargiya sahip olmamalari bu konuda size yardimci olur. akademik alanda caliskan, sosyal yasamda iyi niyetli ve iyi iliski kurabilen biri iseniz acikacasi, milliyetinizin, konustugunuz dilin, derinizin renginin, gozunuzun cekiklik oraninin cok da buyuk bir onemi kalmamaktadir. bu acidan belki de diger ulkelerde ozellikle bati ulkelerinde ogrenci olmakla farki vardir.

    not: yukarida yazili bulunan "batili" kelimesi, japonlarin yabancilari tanimlamaya yonelik kullandiklari bir kavram olup, "asya kokenli olmayan insan", "amerika ya da avrupadan gelen kisi" gibi cok yuzeysel ve somut kriterlere gore olusturulmus bir kelimedir. sosyolojik, kulturel, dinsel bir baglamda ele alinmamaktadir. uzun lafin kisasi, yuzunuze bakip gozlerinizin cekikligi ve derinizin rengine gore ya batilisinizdir ya da degilsinizdir. bu baglamda, yukarida yazili olan batili kelimesi japonlara ait olup, alintilanmistir.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap