6 entry daha
  • antik mısır cenazelerinde okunan metinleri içeren ve asıl adı günden dışarı gidenler veya ışığa çıkarma kitabı anlamına gelen, eski mısır dilinde ismi ra nu pert em hru olan kitaptır.

    kitabın orijinali 18. hanedanlık döneminde yazılmıştır. ölüm ötesi yaşamında kendisine yardımcı olması için ölmekte olan kişinin huzurunda okunan metinlerin ve gömülme yöntemleriyle ilgili metinlerin derlenmesinden oluşmuş bir kitaptır. kitabın heliopolis uyarlaması, teb uyarlaması ve sais uyarlaması olmak üzere üç ayrı kaynaktan uyarlanmış biçimleri bulunmaktadır. mısır ölüler kitabı, ışığa çıkarma kitabı olarak da bilinir.

    yer yer sembolik ifadelere yer verilen kitapta özetle, ölüm olayından sonra fiziksel bedenini terk eden ruhun ka’sıyla amentet'e gittiği, burada kendisini bir yargılanma beklediği, bu yargılanmada vicdanın rolünün çok önemli olduğu, yargılanma işleminden sonra bazı ruhların tekrar yeryüzünde doğduğu, bazı yükselmiş ruhların ise isis ve osiris’in hükümranlığında görevler aldığı anlatılır.

    sanılanın aksine kitap, ölen insanları diriltmek için değil, ölümden sonraki yaşamda ölen kişiye yol göstermek ve hayatını düzenlemek amacı ile oluşturulmuş metinlerden oluşmaktaydı. antik mısır'da ölümden sonraki yaşamın cenneti olarak düşünülebilecek sazlık tarlalarına ulaşmayı isteyen her mısırlı için, bu kitap onlara yol gösteren bir kaynak olarak tasarlanmıştır.

    edit: imlâ
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap