4 entry daha
  • adana mersin yoresinde misket denilen nesneye verilen ad. cukurovadaki cocuklar gulle oynayarak buyurlerdi eskiden misket degil. gulle oynamanin kendi icinde bazi ince kurallari vardi, oyle adi gibi kaba bir organizasyon degildi gulle oyunlari.

    ornegin 70 lerin sonu 80 lerin basindan ortasina kadar olan donemde cukurova yoresinini sicaginda giyilen naylon terlikler. bu terliklerin altlarinda bulunan delikli delikli zemin, cukurovanin yoklukta buyumus ama pic cocuklarinin yaratici zekasi sonucu bir gulle calma aletine donusmustu.

    bu terlige sahip cocuk bas ( basalti) oyunlarinda ozellikle, gulleler vuruldugunda sacilmasindan hareketle en uzaga sacilanlardan bir tanesinin ustune terligiyle basar ve gulle terligin altindaki o delik hazneye adeta cuk otururdu. oyle bir otururdu ki yurumeyi engellemeyecek kadar derine girerdi, capi gulle kadardi deligin, ne de gullenin ordan dusmesi ve pici desifre etmesi gibi bir risk vardi.

    bir zaman sonra bu naylon terlikle gezen cocuklar gulle musabakarindan yasaklandi. seyretmekten men edildiler. buna ragmen belki kural unutulmustur hazziyla oyuna yaklasan terlikli cocuklar ' lan yesil terlikli siktir git lan burdan' direk komutuyla olay yerinden uzaklastirilirlardi.

    naylon terlik giyen masum cocuklar da pic muamelesi gorurdu.

    bir baska gulle oyunu inceligi ise istanbulda galoz denilen demir gullelerin yasak olmasiydi. evet bu yasak cukurovada da vardi.demir gullelerin her durumda vurdugu gulleyi kirabildigi gibi bir inanis hakimdi.

    bir baska guzel gulle inceligi ise elcik terimidir. elcik ozellikle bas basalti tumba oyunlarinda oyuncunun oyunda kullandigi gulledir. yani as gulle. bir gulle oyuncusunun namusu elcigidir. tum gullelerini utuzse bile elcigi utuzmez saklar eve onunla doner. elcikler cok oynanmisliktan asinmis olurlar .bu asinmislik nedeniyle bas basalti tumba oyunlarinda acilinirken oyuncunun acilmak istedigi noktaya gulle kolayca tapar.

    gulleyi taptirmak da bir baska inceliktir iste. her turlu niyete gore atis sekli degisir. taptirirken bas ve israret parmaginizi arasina alarak o noktaya dogru cevirterek atarsiniz. gulle yeterince asinmis ve yer dogal olarak kumlu ise o noktaya gulle done done tapacaktir.

    bir baska atis sekli kondiktir. kondik, amacinizi rakip gulleyi sert bir sekilde vurmak ve onu anasinin horekesine gondermekse rakip gullenin dibini nisan alarak sert bir sekilde atmaktir.

    bir baska atis sekli stil ya da yer yer adana denen turdur. bu atis seklinde gulle orta parmagin ustu ile bas parmagin alti arasina alinarak atilir. stil en teknik atis turudur. bazi stil ustalari taptirmak ya da kondik gerktiren durumlarda da taviz vermeyerek stil kullanirlar ki bu gullede fenafillah mertebesidir.

    bir baska incelik ise sunmektir. sunmek gulleyi atan oyuncunun hedefe varmak icin vucudunu kullanmasindan baska bisey degildir. cukurovada sunmek serbesttir.oyuncu makul olculerde kolu ile rakip gulleye uzanabilir. bu sunmektir. eger oyuncu sunmeyi abartirsa alacagi cevap ' lan oha ne sunuyon yarrak gibi ' olacaktir.

    butun bu terimler, tepkiler ve verilecek cevaplar tamamen cukurova standardidir. yazarin en kucuk bir yorumu bulunmamaktadir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap