5 entry daha
  • önce sobanın odun sobası mı yoksa kömür sobası mı olduğu iyi tespit edilmeli. eğer odun sobasında kömür yakmaya kalkarsanız sobanızı eskiciye vermek zorunda kalabilirsiniz. yangın tehlikesi de cabası. bunu anlamak aslında kolaydır. eğer sobanın iç kenarları tuğla ile kaplıysa (çok eski modellerde) veya sobanın içinde kalın saçtan yapılmış bir kova varsa bilin ki o sobada kömür de yakabilirsiniz.

    sobanın türünü odun diye varsayalım. temelde yanma şekilleri aynıdır. kömür sobasına da kömür atmadan önce bir iki odun atarak yakmak kerekir ki kömürü yakacak kadar kor oluşabilsin.

    odun sobası yakmak için lazım olan malzeme:
    kibrit
    talaş veya hızar tozu veya gazete kağıdı veya gaz
    ince odun (çalı çırpı veya kesici bir aletle yarılmış kuru odun)
    odun (ıslanmış odunlar size büyük sorunlar çıkarabilir)

    önce sobanın altına havalandırmanın kapağını da kapatmadan bir veya iki kalın odun atılır. unutmayınız ki içine ve odunların arasına bir yerden hava girmeyen soba alışmaz. oksijen mutlaka gereklidir. bu yüzden odunları tuğla gibi üstüste veya yan yana yerleştirmeyiniz. mutlaka birbirleriyle de temas edebilecekleri şekilde çapraz yerleştiriniz. odunların üstüne çalı çırpı veya ince odun koyulur. en üstüne de talaş veya hızar tozu veya gazete kağıdı konulur. gaz kullanılması pek tavsiye edilmez. usulünce kullanılamayan gaz, kirpiklerinizi, tüylerinizi vs. yakmanıza ve yüzünüzün kararmasına neden olabilir. en üstteki talaş kibritle yakılarak soba alıştırılır.

    kömür sobalarında ise bir poşete konulan iki kilo kadar kömür en alttaki kalın odunların arasına saklanır ve yanması beklenir.

    kibritlerin çabuk sönme gibi bir ihtimalleri her zaman mevcuttur. talaşı veya kağıdı yaksanız da hızar tozu kibritle yakılması zordur. hızar tozunun altına konulan bir gazete kağıdı da iş görür. veya bazı yerlerde çıra adı verilen ve kolay alışabilen ağaç parçaları satılır. bir kurşun kalem şeklinde parçalara ayrılmış çırayı kibritle yakarak sobayı alıştıracak malzemenin arasına sokmak daha iyi bir yöntemdir.

    burada anlatılanlar üstten yakılan sobalar içindir. yandan kapaklı sobalarda da sistem aşağı yukarı aynıdır. sadece ince odunları ve ilk alıştırma malzemesini ortaya koymak ve iki kalın odunu kenarlara yerleştirmek daha iyi bir yöntemdir.
63 entry daha
hesabın var mı? giriş yap