• tam türkçe karşılığı yok bildiğim kadarıyla ama özetle: erkeğin daha doğrusu erkekliğin toplumdaki genel kabul görmüş ilkelerini irdeleyen bir terim bu. erkek dediğin; duygularını göstermez, saldırgandır, cinsel olarak her zaman aktiftir ve bunu dile getirmekten asla çekinmez. ataerkil toplum anlayışının beraberinde getirdiği bu algı, erkeği toplumda kadına göre erkeğe göre güçlü(?) kılar. ve erkeklik, kendisine toplum tarafından atanmış yetkiler doğrultusunda kadını ezmeyi -bilinçli ya da bilinçsiz olarak-kendine görev edinmiştir.

    mesela bir kadın olarak eve damacana su söylediniz diyelim, ortamda bir erkek varsa hemen elinizden şişeyi alıp mutfağa taşır çünkü bu erkek işidir ve kadın, erkeğine her konuda muhtaçtır.
    eğer bir kavga varsa ve bir erkek o kavgaya karışmak istemiyorsa, korkaktır. şiddet, adam gibi adamlığın şanındandır.

    bu örnekler sonsuza kadar gidebilir. şimdiye kadar bir güç gibi görünse de son dönemlerde erkeklerin bir kısmı üzerlerine yapışan bu etiketin sıkıntısını çekiyor ve rahatsızlıklarını dile getiriyor. gillette'in reklamı da buna güzel bir örnek.

    kadınlar içinse durum çok daha farklı. yıllardır süre gelen baskılar, tacizler tüm dünya kadınlarının sorunu. sırf kendi yaşadığım ya da şahit olduğum örnekleri burada sayfalarca anlatabilirim ama sadece boş bir çaba olur bu. zira türk toplumunun henüz toxic masculinity gibi bir kaygısı yok.
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap