5 entry daha
  • el salvador'un guatemala sınırına yakın en büyük ikinci şehri. şimdi böyle söyleyince sanki çok büyükmüş gibi gelebilir ama ülkenin tamamı bizim ankara kadar var yok. yine de nüfusu pek yabana atılacak gibi değil. başkent san salvador'a bir buçuk saat mesafede. ülke genel olarak tekinsiz olduğu için biraz dikkatli olmanızı tavsiye ederim. şehir merkezinde casa verde isimli çok güzel bir hostel var. tek kişilik odalar bile 7 ila 10 dolar arası ve sahibi bir filistinli. ayrıca dedeleri zamanında göç ederken türkiye'de kaldıkları için ayrıca ilgili davranıyor.

    hostel şehir merkezine yürüme beş dakika mesafede ve havuzu da var. hemen iki arka sokakta genelevler var ama dikkat edin, fakir bir ülke olduğu için çok fazla travesti var ve çok da korundukları söylenemez. ülkede genel olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklar epey yaygın. ayrıca gece dışarı çıkmak pek gvenli olmayabilir. zaten şehir akşam 8'den sonra uykuya dalıyor tabiri caizse. gece dışarı çıkacağım zaman hostelin sahibi biraz da şaşkınlıkla 'burası santa ana, istanbul değil' demişti ki çıkınca haklı olduğunu kendi gözlerimle gördüm.

    şehirdeki en önemli turistik aktivite santa ana yanardağı'na yapılan tırmanış. çok güzel ve ucuz. toplamda 10 dolar masrafla (yol, yemek, rehber) çok keyifli vakit geçirebilirsiniz. ianslıysanız yöreye özgü maymunları görme şansınız var. etrafta yılanlarla ilgili uyarılar göreceksiniz ama endişe etmeyin rastlamanız pek olası değil, rastlasanız bile saldırgan değiller. volkan hala aktif, en son 2000'li yılların başında patlamış ve tepede bir krater gölü var. gölü izlemeye çıkıyorsunuz ama kratere inmek yasak çünkü zehirli gazlardan oluşan bir göl ve tehlikeli. korkunç bir sülfür kokusu var, biraz rahatsız edebilir (hassasiyetinize bağlı).

    tazumal antik kenti yine bir başka turist çeken yer. maya medeniyeti'nin kalıntılarının olduğu alana giriş 2 dolar ama bu küçük alanı gezdikten sonra casa blanca'ya (beyaz ev) geçmeyi unutmayın zira birçok turist göremedikleri için dönüp gidiyor. piramitleri gezdikten sonra çıkış kapısından biraz yürümeniz gerek (yaklaşık beş dakika). hemen görülen bir yer değil ama sorunca gösteriyorlar. casa blanca'ya giriş ücretsiz. benim şansıma turizm okulundan öğrencilerin eğitim turu vardı. hem derslerine girmeme izin verdiler hem de tarihi önemini etraflıca anlattılar.

    bir de şehir merkezine yarım saat 45 dakika mesafede joya de ceren var ki muhakkak görmelisiniz. çok küçük bir maya yerleşkesi olan antik kentin özelliği maya medeniyetinin pompei'si olması. santa ana yanardağının patlaması ile tamamen küller altında kalan şehir bir tesadüf eseri toprağını süren bir çiftçi tarafından bulunmuş ve kazılar hala devam ediyor. ben çok etkilenmiştim, (bkz: #62277311) numaralı girdimde kısaca bahsetmiştim.

    şehir merkezindeki gotik mimariusülle inşa edilen katedral ziyaret etmeye değer. şehirde mormon tarikatı'nın misyonerleri cirit atıyor, denk gelirseniz hemen sokulurlar. iki tane hanımefendi pizzacıda turist olduğumu anlayıp yanaştılar ve beraber yemek yemeyi teklif ettiler. şaşırdım ama kabul ettim. misyoner olduklarını söylediler ve hemen bir yaratıcı güce inanıp inanmadığımı kibarca sordular. ben de müslüman olduğumu, latin amerika üzerine uzmanlaştığımı, ispanyolca öğrendiğimi ve bir araştırma gezisi kapsamında dört ülkeyi kapsayan bir aylık bir tura çıktığımı anlattım. güzel güzel konuştuk, biraz türkçe çğretmemi istediler, ben de 'hz. isa, incil ve sevgi' gibi sözcüklerle birkaç kombinasyon öğrettim ('hz. isa seni seviyor' gibi). yalnız, yemekten sonra bir şeyler ikram etmek istedim ve kahve içmeye davet ettim. mormonların kafein düşmanı olduklarını tamamen unutmuşum. kibarca reddettiler ama çok utanmıştım (ne var bunda utanacak demeyin zira türküz ya, illa bir şeyler ikram edeceğiz. hemen, 'çay içelim o zaman' dedim. çay da içmiyorlarmış, onu bilmiyordum. sussam konu kapanıp gidecek ama en son meyve suyuna olur verdiler ve büfeden alıp geldim).

    şehirde ulaşım dolmuş kamyonetlerle sağlanıyor. sırf denemek için binmenizi tavsiye ederim, çok garip. bir kamyonetin kasasına doluşuyorsunuz ve elinde düdük olan bir muavin paraları topluyor. ayrıca duracak olan olduğu zaman düdükle şoföre işaret veriyor. hava çok güneşli olursa üstüne tente geriyorlar. ayrıca amerikan okul otobüslerinden bozma, üzerlerinde envai çeşit yazıların olduğu chicken buslar da var. kliması olmayan bu otobüslerde camlar her daim açık oluyor. taksiler ucuz, isterseniz taksiyle de gezebilirsiniz. guatemala'ya direkt otobüsler var ama aracınızın son durağının guatemala city (ya da artık nereye gidiyorsanız) olduğundan emin olun ve sınırı yürüyerek geçme gafletinde bulunmayın. ben yaptım ve hayatımda ölüme kendimi en yakın hissettiğim an odur (ayrıca bahsedeceğim).

    gidiniz geziniz efenim... iyi yolculuklar.
hesabın var mı? giriş yap