91 entry daha
  • terör bir yöntemdir, kimse canilik cinayet olsun diye yapmaz, politik bir amaca ulaşmak için teröre başvurursun. bu genelde elinde organize devlet gücü olmayan radikal grupların imkansızlıktan giriştikleri bir yöntemdir, sivillere yönelik saldırıyı kendine devletim diyen hiç bir yapı tolere etmez, kendi terör yaparsa da bu ya collateral damage olur ya da necessary evil olur. bu estetik tanımları kendine yakıştırmayan rejimler de zaten izole edilmiş ve bir süre parya statüsündedirler; fransız jakobenlerin la terreur'ü yada bolşeviklerin iç savaş sırasındaki kızıl terörü gibi. ki dikkat edilirse bunlarda da toplumsal durumları oturmuş istikrarlı bir ortam yoktur, toplumu tepeden tırnağa çok kısa sürede eski kurumlarıyla yıkıp yeniden inşa etme çabası yani çok kuvvetli bir politik gaye vardır.

    hıristiyanların da teröre başvurduğu çok zamanlar olmuştur; misal osmanlının dağılma döneminde sırpların, yunanların, bulgarların tedhiş grupları asker yanında çok sivil katletti. ermeniler aynı şekilde terörizm yaptılar, yunanistan'ın kuruluşu sırasında bir de bunu kilisenin etrafında toplanarak gerçekleştirdiler. ku klux klan da bir hristiyan terör örgütüydü.
    temel tutum ve şartlar aynı, güçsüz durumdakinin, politik amaçlarına ulaşmak için sivilleri araç haline getirmesi. elinde silah olmayana ve sana tehdit arz etmeyene saldırmak genel kabul görmüş etik sınırların dışındadır, bir devlet için tahayyül edilemeyecek şeydir, terör işte bu ahlaki değerin aşılması, dibin dibine varılarak devletleri ve kamuoylarını yıldırmak için uygulanır. bu bağlamda hristiyan, müslüman veya budist, davasını sivil ve çocuk canından kıymetli gören aşırı politize kimse teröre başvurur.

    eskisine göre hristiyan terörünün, çok çok daha az görünmesinin sebebi,
    1)hristiyanlığın artık büyük, uğrunda ölünecek ve öldürülecek büyük bir dava olmaması
    2)hristiyanların güçlü, tatmin olmuş, prestijli ve başarılı olmalarındandır.

    hristiyanlık dibine kadar eleştirilmiş, sorgulaması yapılmış, tüm kaleleri zapt edilmiş, tüm tersanelerine girilmiş, tüm orduları dağıtılmış haldedir. aklı başında kimseyi hristiyanlık için birine saldırtamazsınız. papa'nın bir otoritesi orduları yoktur, en güzel de stalin söylemiştir ''papa'nın kaç tümeni var?''

    hristiyanlar ya da batılılar sosyo ekonomik durumları yüksek ve refah içindedir. fakirlik çekmeyen, ezilmeyen, bir davası olmayan niye terör yapsın. b-52 kullanan terörist mi olur lan?
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap