895 entry daha
  • son donemde avustralya'da koruklenen irkciliga, yabanci karsitligina, musluman dusmanligina, nefret soylemine karsi nefes tuketip duruyorduk.
    misal: 1, 2, 3, 4, 5, 6,
    (bunlari burada da yazip cizerken, "cok hosnutsuzsaniz tr'ye donmeyi dusunebilirsiniz" diyen sivri zekayi ayri bir yere koyuyorum)
    iste, bir facia oldu.

    bu facia birden baslayip hüdayınabit olup bitivermedi burada.
    iki yuzlu, rezil liberal & muhafazakar hukumet, nefret soylemini ince ince isleyerek yedirdi birkac yildir halk kitlelerine.
    yukaridaki baglantilarla ornekledigimiz irkci, ayrimci gelismelerin ana hatlari disinda seyler de oldu. kucuk kucuk, ama tuhaf vakalar yasandi. ayrimciligin, ofkenin altini doldurmak icin, noktalari birlestirir gibi isler.

    aklimda kalan misaller; medya perdesinde birdenbire auspost ceo'suna saldirdilar misal. lubnan gocmeniydi. au'nun en yuksek maasini bu aliyor, olacak is mi diye haberler yaptirip, zorda birakip istifa ettirdiler.
    sidney'de bir hastanedeki bir kadin hekime (misir gocmeni idi) trafik cezalarini devlete odettigi icin kampanya yapildi. hekim, "cezalarin odenmesi benim yan haklarimin kapsaminda, anlasmamda var" dediyse de, haberlerde tukuruk sacmayi surdurduler.
    eski bir sbs spikerine (kafasi karisik, turbanli genc bir kizcagiz idi) twitter'da milliyetcileri elestirdi diye kampanya baslattilar. kizi kovaladilar. (ifade ozgurlugu kapsami kendilerinden baskasi icin degilmis, tanidik geldi mi?)
    son donemde de bir uber taksi soforu hapis cezasi aldiydi. aracindaki bir yolcu (sarhos bir ingiliz turist) kirmizi isikta aractan atlamis, yesil yaninca araclar hareket etmis yandaki otobus cignemis, adam olmus. sofor tedbirsizlikten ceza yedi, kamuoyunda bu cezanin musluman olmasi, yoksul oldugu icin iyi bir avukat tutamamasi gibi faktorlere baglandigi konusuldu.
    en son, st kilda'daki siyah gocmenlerin karistigi suc olaylarini gerekce gosterip (sanki melbourne'un, sidney'in baska mahallesinde, siyahlardan baskalarinin basini cektigi suc olaylari hic olmuyormus gibi) kampanya yaptilar. bu is, bir neo-nazi yuruyusune kadar vardi orada.

    muhalefet bu rezilliklere yine de tepki gosteriyor gorunuyordu, karsi cikmaya cabaliyor gibiydi. ve nacizane gozlemim, halk kitlesinin derinine, hucrelerine bu siddette nefret soylemleri yayilmiyor, tutunmuyordu. (yerlesik irkciliktan haric)
    ama, liberal & muhafazakar hukumet, bu geri zekalilarin kusmuklarina yanki verdi. mikrofonlar, kameralar, platformlar sundu. guc katti.

    simdi, neyse ki, hukumet bile, fraser anning basta olmak uzere irkcilari kovmaktan bahsediyor.

    ve su anda burada kalin bir cizgi cekmek gerek.
    bakiniz, avustralya'da son cuma namazina papazlar, rahibeler, konu komsu halk, muhalif politikacilar katilip taziye bildirdi. muslumanlara destek verdi. misal-1
    saldirgan teroriste destek cikmis irkci senatorlerin mekani queensland'de, kirsal ve irkci bir yorede (bkz: rockhampton) bir kosedeki kimsesiz camiiye cicekler, ozur mesajlari, destek mektuplari yagdi. misal 2
    [ikinci basima sidney’den ekler:
    1, 2, 3]

    hulasa,
    kimse cikip anaakim medyada “christchurch de musluman isyani 37 olu” diye manset cekme rezilliginde degil.
    en cok satan gazetelerin birinde “binicisini begenmeyen asil kisrak saha kalkti” diye katliam oven basyazar cikmadi.
    “bana beyazlar, aussie'ler suc isliyor dedirtemezsiniz” diye demec vermedi basbakan.
    olenlerin anisina yapilan saygi durusunu kufurle, islikla, tukrukle kesip “iyi oldu geberdiler” diye haykirmadi bir stadyum dolusu insan.

    bunlari da bilelim.
    bilelim ki, baskasinin yuzune tukurmeden once, aynadaki aksimizi olcup bicebilelim.
935 entry daha
hesabın var mı? giriş yap