9 entry daha
  • 110 dakikalık, 2018 yapımı film. 8 / 10.

    "neandertal vs sapiens ?"

    1981 tahran doğumlu iranlı yönetmen ali abbasi, 91. oscar ödül töreninde makyaj dalında adaylık da kazandığı işinde gerçekten fantastik ve bolca düşündüren bir dramaya imza atmış. tabi bu oldukça orijinal görünen hikayenin asıl sahibi olan john ajvide lindqvist'i es geçmemek gerek, kendisinin bir diğer enfes senaryosunu da lat den ratte komma in 'de deneyimlemiştik. filme dönelim, tabi gerisi spoiler, dikkat ediniz:

    --- spoiler ---

    film asıl bakış açısını, fikrini 65. ve 68. dakikalar arasında ormanda geçen sekansta net bir şekilde dile getiriyor: "insanlık dünyaya yayılmış hastalıktır". bunu söyleyen ise, ilginç dış görünüşüyle dikkat geçen ana karakterlerimizden ikincisi.

    aslında dış görünüşler ilginç değil, ana karakterlerin neandertal gibi görünmesi tesadüf değil. sapiens'in (bizim türümüzün) tüm dünya üzerine yayılarak katlettiği, neslini ortadan kaldırdığımız bir insan türü neandertal.

    filmdeki başroller günümüze bir şekilde ulaşmış, insan nefreti ve zulmünden kaçabilmiş iki neandertal. tıpkı filmde bolca vurgulanan, kurtluğunu bırakıp insana yanaşan "köpekler" gibi, sağ kalanlardan bazıları evcilleşmiş; hatta sınırda devletine hizmet veren bir kamu görevlisi haline gelmiş. diğeri ise halen "toplayıcılık" yaparak besleniyor, ve kin güdüyor. işte filmin (ve senaryonun) bu yukarıdaki saydıklarımı seyirciye sunma şekli bence müthiş ve çok orijinal.

    fakat final kurgusunda işlerin çok da başarılı şekilde toparlandığını hissedemedim ben, bunda filmdeki çiftleşme ve cinsiyet irdelemelerin, cinsiyet ve üreme sembol metnine tam anlam verememiş olmam kendi adıma ana etkendi. bu kalemde senarist ve ekip, uzayan klitoris sekansından anlayabileceğimiz üzere daha evrim kökenli bir yol izlemiş görünüyor gerçi...

    --- spoiler ---

    sonuç olarak oldukça orijinal ve farklı bir kuzey filmi "border". farklı coğrafyalardan farklı filmler denemekten hoşlananlar için son yılların en iyilerinden bence. anafikir bile atalarınızı, "insanlığınızı"(!) tekrar gözden geçirmenize neden olabilir, ona göre. *

    ek1: filmi izlemeden önce göz atın: neandertal soyunun tükenme nedeni.
55 entry daha
hesabın var mı? giriş yap