756 entry daha
  • sınava girecek olanlar için temel bilgiler ve tavsiyeler:

    - academic ve general arasındaki temel farklar:

    hangi ielts'e gireceğiniz önemli, başvuracağınız kurumun academic mi general mı istediğine iyi bakın ki sınava tekrar girmek durumunda kalmayın. iki tipte de listening ve speaking aynı. fakat academic ielts'in reading metinleri daha analitik konuları içerirken general reading daha çok işle ilgili metinler bulunduruyor. metinlerin örneklerini internette aratıp bulabilirsiniz. writing bölümünde de, writing 1 ve writing 2 olmak üzere iki yazı yazmanız bekleniyor. academic ve general arasındaki fark writing 1'de oluyor. academic writing 1'de bir grafiği yorumlamanız bekleniyor. general writing 1'de ise bir mektup yazmanız isteniyor. her iki sınav tipinde de, writing 2'de genel bir konu hakkında essay yazılıyor.

    - paper-based ve computer-based arasındaki farklar:

    öncelikle şunu hatırlatalım: sınava saat ile, telefon ile girmek yasak. bundan ötürü sınava bilgisayarda girmenin avantajlı olacağını düşünenlerdenim, zira bilgisayarda geri sayım var. haliyle zamanı daha iyi kullanabiliyorsunuz. ayrıca writing bölümünde tutturmanız gereken belirli bir kelime sayısı var. writing 1 için 150, writing 2 için 250 kelime yazmanız tavsiye ediliyor. bilgisayarda siz essayinizi yazarken kelimelerinizi sayan bir sayaç da oluyor, böylece "acaba kaç kelime yazdım?" anksiyetesine kapılmıyor, giriş gelişme sonucu daha gerçekçi bir şekilde planlayabiliyorsunuz. kağıt üzerinde girerseniz, her değişiklikte silgi ile uğraşmanız lazım. eğer klavyede hızlı yazabilen biri iseniz ve ekrana bakmanızı engelleyecek bir sağlık probleminiz yoksa sınava kağıt üzerinde girmeniz pek mantıklı olmayabilir. sınava kağıt üzerinde girerseniz, listening bölümünde duyduklarınızı cevap anahtarına geçirmeniz için 10 dakika ek süre veriliyor. bilgisayarda bu ek süre yok ama olmasına gerek de yok, bilgisayarda dinlerken düzgün yazmak gibi bir kaygınız olamaz zira.

    - listening:

    listening bölümünde hiç aklınıza gelmeyecek bazı durumlar ortaya çıkabilir. mesela listeningi daha önce ezana denk geldiği için azımsanamayacak kadar çok soru kaçırmış olan birini gördüm. sınava mümkün olduğunca gürültüsüz bir yerde girin ve ezan gibi olasılıkları sınav saatinizi seçerken hesaba katın. sınav listening ile başlıyor ve listening yalnızca 1 defa dinletiliyor, tekrarı yok.

    - reading:

    metinler uzun, önce sorulara bir göz gezdirin ki metinlerde neyi aradığınızı iyi kötü bilin. önemli yerlerin altını çizebilirsiniz, bilgisayarda da sağ tık ile bunu yapabiliyor ve not alabiliyorsunuz.

    - writing:

    academicte grafik için durmadan rise veya fall gibi sözcükler kullanmayın. kelime sayısı kadar çeşitliliği de önemli. mesela yükselişler için soar, rocket, leap, climb, surge gibi sözcükleri de kullanabilirsiniz. soar ve rocket güçlü yükselişler için, leap ani yükselişler için kullanılabilir. düşüşler için drop, sink, plummet, dip gibi kelimeleri not edin. düşüş bir yükselişten sonra eski değere geri dönme şeklindeyse slip back kalıbını yazabilirsiniz. stabil durumları constant shift, steady movement, consistent flow vs. olarak açıklayabilirsiniz.

    generalda ise mektubu yazarken resmiyeti göz önünde bulundurmanız önemli. önce duruma göre formal mı, semi-formal mı, informal mı yazacağınıza karar verin, mektuba ingiltere kraliçesine yazar gibi başlayıp, bitişi 40 yıllık kanka modunda yazarsanız abes olacaktır. çoğu kişi otoriteye mektup yazmanın formal olmayı gerektirdiğini zannetse de, iş yerinizdeki otoriteye mektup yazarken formal yazmazsınız, semi-formal yazarsınız. formal olan, tamamen resmi bir yazıdır veya hiç tanımadığınız bir insana göndereceğiniz bir mektuptur. sözcüklerinizi düzgün seçin. mesela informalda need, later, also, enough, whole gibi sözcükleri yazmanız problem değildir ama formalda bunlar yerine require, subsequently, moreover, sufficient, entire kullansanız daha şık olur. formal mektuba dear sir/madam olarak, semi-formala dear mr/ms ****** olarak, informala dear ****** olarak giriş yapın. formalı yours faithfully, semi-formalı yours sincerely, informalı best regards gibi kalıplarla bitirin.

    - speaking:

    pek endişelenmenizi gerektirecek bir bölüm değil. arkadaşınızla sohbet eder gibi rahat olun, zaten uzun sürmüyor. örnek bir speaking için link.

    sınava girmeden önce deneme çözmek isteyen varsa şu sitelere göz atabilir:

    ielts online tests
    ielts exam
    ielts essentials

    herkese başarılar.
745 entry daha
hesabın var mı? giriş yap