7 entry daha
  • google arama sayfasında web sitelerinin öncelikli görünmesini isteyen şirketlerin kullanacağı reklam sistemi. şöyle çalışır:
    diyelim ki biz bir ayakkabı üreticisiyiz ve google'a reklam verecez. öncelikle google'a hangi kelimeler yazılınca bizim reklamımızın görünmesini istiyorsak o anahtar kelimeleri belirliyoruz (örneğin: spor ayakkabı, pabuc, terlik vs.) bu kelimeleri google'a yazan biri sağ tarafta bizim reklamımızı görüyor. ve bizim reklamımıza tıklayınca hesabımızdan kendi isteğimizle belirlediğimiz "tıklama başına ücret" düşüyor. yani reklamımıza tıklandığı kadar para ödüyoruz.

    * soru: peki o zaman aklımıza gelen bütün kelimeleri anahtar kelimelere ekleyelim ve tıklama başına ücreti en düşük tutalım, her kelime yazıldığında bizim reklamımız çıksın. bunu engelleyen sınır nedir ?
    * cevap: istediğimiz kadar anahtar kelime belirleyebiliriz, bunda bir sınır yok. ancak google reklam bölümünde ancak belli bir sayıda (8-9) reklam görüntülenebiliyor. ve aranan kelime sonucunda en fazla "tıklama başına ücret" önermiş şirketler sırayla listeleniyor.

    * soru: reklamımın görünmesi için ne kadar "tıklama başına ücret" (tbü) koymalıyız ?
    * cevap: bu tamamen aynı kelime için yarıştığınız şirketlere bağlı. örneğin "ayakkabı" kelimesi yazıldığında reklamınızın ilk 5'e girmesi için yüksek tbü belirlemeniz gerekirken,
    "ayakkabı bağı" yazıldığında görünmesi için daha düşük bir tbü belirlemeniz yeterli olacaktır. en düşük tbü 1 cent, en yüksek tbü ise duruma göre değişir, 1-2 dolar bile olabilir.

    (magnus'un uyarısı ile edit: reklamın görünmesi için konulan cpc (tbü) sadece bir parametre, reklamın gözüktüğü sıra rank = ctr (to) x cpc (tbu) formulu ile hesaplanır)

    * soru: diyelim ki benim belirlediğim tbü (tıklama başına ücret) o kelime için ilk 5'e girmeye yetmedi. ne olacak ?
    * cevap: hiçbir şey olmayacak. reklamımız görünmediği için kimse üzerine tıklamayacak, böylece para da ödemeyeceğiz.

    * soru: gün başına belli bir maliyeti geçmesin istiyorsak ne yapmalıyız ?
    * cevap: hesabımıza günlük kota koyabiliyoruz. diyoruz ki:" günde 2 dolardan fazla gitmesin hesaptan" ve öyle ayarlıyoruz. tıklamalar sonucu 2 dolar harcanana kadar reklamımız görünüyor. 2 dolar bitince reklamımız görünmez oluyor o günün sonuna kadar. ertesi gün tekrar görünür oluyor. ayrıca google hediye olarak %20 kredi veriyor. yani 2 dolar biter bitmez hemen kaldırmıyor reklamı biraz daha tutuyor ve bizden yine de 2 dolar alıyor.

    * soru: ya peki rakip firmamızdan biri sürekli olarak bizim reklama tıklayıp tıklayıp hesabımızdan düşürürse ? bu nasıl engellenecek ?
    * cevap: google, ip numaraları ve başka bir takım yöntemlerle bunları tespit edebildiğini söylüyor. üst üste bir kaç tıklamadan sonra reklamımız bu kullanıcıya görünmez oluyor.

    * soru: reklamımız sadece google arama sayfasında mı görünüyor ? daha başka avantajları yok mu ?
    * cevap: google bununla beraber eş bir sistem daha geliştirmiş. biz reklam vericiyiz, bir de reklam alıcılar var. o kişiler google reklamlarının sitelerinde görünmelerini istiyorlarsa sitelerinin bir bölümünü google'a tahsis ediyorlar.(google bunlara cüzi bir miktar ücret ödüyor). ve bizim reklam verdiğimiz alanlarla ilgili sitelerde de bizim reklamımız görünüyor. bunun için extra bir ücret ödemiyoruz. örneğin google reklamını sitesine kabul etmiş bir elektronik devre kartı üreticisinin web sitesinde sağ tarafta bizim reklamımız görünüyor.

    * soru: bu olayın hiç bir kötü yanı yok mu ? yoksa sen övmek için para mı aldın ?
    * cevap: en kötü yanı gereksiz olabilir belki, bazı şirketler için. başka bir şey aklıma gelmiyor. ayrıca övmek için para almadım, hava aldım. onu da soludum, bitti gitti.
163 entry daha
hesabın var mı? giriş yap