23335 entry daha
  • akitu. 6700 küsür yıllık tarihiyle günümüzde hala kutlanan bir mezopotamya geleneği. yılbaşı. günümüzde çoğunlukla süryaniler tarafından birazcık hristiyanlıkla harmanlanıp kutlanır.
    akkadca'da yılbaşı, babilce'de buğday ekme, sümerce'de buğday manası taşır akitu kelimesi ve kökeni.

    babil mitine, dinine göre akitu, marduk 'un tiamat karşısında aldığı zafere ithafen kutlanırdı. bunun yanında babil akitu'sunda toplumun bütün sınıfları (kraldan wardu denen en düşük sınıfa kadar) babil takvimine göre yılbaşına denk gelen 1 nisannu * gününde 12 gün boyunca, her güne farklı bir etkinlikle kutlardı.
    ilk üç gün aynı seremoni yapılır, esalgia'nın* rahibi, diğer rahiplerle birlikte topluluğa üzüntü dolu duaları sayıp döker ve topluluk da cevap olarak insanoğlunun bilinmezlik korkusunu anlatan dualarla rahiplere cevap verir ve rahipler de genel dualara devam eder.

    sümerler ise akitu'yu, sümer takvimine göre yılda iki kere kutlardı. ilki sonbaharda buğday ekildiği zaman, ikincisi ise kara kış bitip buğdayın hasat zamanı geldiği ilkbahar. (ilkbahar için 18 mart ile 1 nisan arası kutlanıyor. )

    günümüzde süryani halkının akitu kutlaması, evde, köşede bir masa ve üzerine koyulan 12 nesneyle temsil ediliyor.
    masa bir incille başlıyor, günümüz süryaniler'ini farkına varmak ve onurlandırmak adına, bunun yanına yaşayan bir kültürün devamlılığını göstermek adına incille başlıyor.
    ardından hayat ağacı denilen, küçük bir saksıya dikilmiş genç bir ağaç masanın ortasına koyuluyor. 12 günlük akitu bayramının sonunda, aile eğer isterse bu ağacı, ölmüş olan sevdiklerini onurlandırmak için dikebilir.
    masada bir de ateşi temsilen mum bulunuyor. bu mum günlerin artık uzamaya başladığını temsil ediyor ve bu mumun şafak vaktine kadar yanması gerekiyor.
    mevsimlerin değişmesini temsilen bir su kasesi ve çiçekler de masaya konuluyor. çiçekler, donmuş olarak kasenin içine bırakılıp erimesi bekleniyor, bu da kışın bahara dönüşünü simgeliyor.
    nisan sakalı, bahar otlarının toplanıp, bir demet halinde kırmızı bir mendille bağlanmasıyla elde ediliyor. nisan sakalı bulunduğu haneyi bereketlendirmek için ya akitu masasına ya da evin kapsına asılıyor.
    masaya bir yiyeceğin yedi farklı türü türü konulur (genelde mezopotamya ikliminin izin verdiği besinler)
    genelde elma, armut, incir, portakal, üzüm, hurma ve nar meyveleri servis edilir.
    onların yanında yedi farklı tohumlu yemiş; antep fıstığı, kaju, badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, leblebi ve ceviz koyulur.
    yedi tane yumurta, baharın enerji, güç ve bereketini temsilen kırmızı renge boyanır ve masada bulunur.
    mezopotamya krallarının ziyafetlerinde servis edilen şarap, yağ ve bal; akitu masasında da servis edilir.
    bunların yanında, coğrafyanın tarımsal zenginliğini göstermek adına tahıllı ekmek, ana mahsulü anmak adına buğdaylı kurabiye ve tarihinin 6700 yıl öncesine gittiğini öğrendiğim baklava da masada yerini alır.

    süryani halkının akitu masalarını görmek için tık tık

    bilgilerim teyit eden ve daha fazlasını öğreten süryani dostlarım gabriel, ali ve eşo'ya teşekkürlerimle.
18463 entry daha
hesabın var mı? giriş yap