764 entry daha
  • üst not 2: (bkz: #88587323)
    üst not: girdinin en alt kısmında writing task ile basit bir kaç çalışma yönteminden bahsettim. ilgilenenler direkt oraya bakabilir.
    (bkz: #86860462)

    girmeden önce burada biraz bahsetmiş olduğum sınav. dün r-w-l’ye girdim, az önce de speakingten çıktım. öncelikle idp izmirden bahsetmek istiyorum. çalışanlar iyi niyetli güler yüzlü olmasına rağmen 23ündeki sınavda operasyonel sorunlar yaşadıkları için (galiba) 9da başlaması gereken sınavı 9.30da başlattılar. sabah 8den beri orada olunca kötü bir deneyimdi.

    bunun dışında, kulaklık olmadığı söylenmişti, ancak masaların üstünde bizi bekleyen kulaklıkları görünce çok mutlu oldum. kulaklıklar müthiş kaliteli ve listeningi gerçekten etkiliyor.

    writing ve readinge diyecek bir şeyim yok standart testlerdi. ama speaking tam anlamıyla harikaydı. konuşma yeteneğim harika olduğundan değil ortalama konuşuyorumdur ama hoca o kadar sevimli ve güleryüzlüydü ki tüm anksiyetem yok oldu oturur oturmaz ve bu beni baya iyi etkiledi. sınavın kendisini de altbaşlıklarla anlatayım.

    —listening—

    cambridge’lerle çalıştım sadece. son 6 kitabını bitirdim 2 ayda. başlarda 7-7.5 alırken son denemelerimde 8-8.5 arada 9 aldığım da oldu.
    gerçek sınav cambridge’e göre 1 tık daha zordu. paraphrase’ler daha örtük bir şekilde yapıldığından boşluğa yazacak şeyi çıkarmak daha zordu ancak genel olarak cambridge’in zorluğu 6/10’sa gerçeğinki 7/10’dur. 1-2 yanlış bekliyorum. 8-9 bandında alırım gibi duruyor.

    —reading—
    buna da neredeyse sadece cambridgelerle çalıştım. yine başlarda 6.5-7.5 civarı alırken son denemelerimde 8.5-9 bandında alıyordum. bu bölüm gerçek sınavda 2 tık daha zor geldi bana. bitirdiğimde emin olmadığım 4-5 soru vardı. metinlerdeki kelimeler gramerler daha zordu. 8-9 bandında alacağımı düşünüyorum. zaman konusunda pek sıkıntı yaşamadım çünkü sosyal bilim makaleleriyle zaten çok içli dışlı bir durumdayım.

    —writing—

    korktuğum başıma geldi ve diagram çıktı task 1’de. afalladım, gerildim vs derken yazdım bir şeyler. çok üst düzey kelimeler kullanmamakla birlikte çok da basit bir dil kullandım denemez. task achievement’ı yapmışımdır herhalde. ancak 25 dakikamı aldı. bu kötü bi durumdu çünkü w2’ye başladığımda çok gerilmiştim. w2 klasik bir araç artışının etkilerini tartışın vs gibi bir soruydu. gerginlikle güzel planlayamadım, daldım soruya direkt. genel itibariyle güzel kelimeler kullandım ve structure olarak doğru bir structure’ım vardı. burada önemli olan bolca alıştırma yapmak essay yazarak. ielts advantage’ı öneririm. sonuç olarak w1:6-7 arası w2:6.5-7.5 arası gelir gibi. genel olaraksa umudum 6.5-7.5 bandında gelmesi.

    —speaking—

    examiner çok rahatlattı beni, tavrı vs çok iyiydi. sorular da şansıma kısır değillerdi. durmadan konuştum. hatalarım oldu mu? tabii. ama her iki cümlemin birisinde zor ve güzel bir kelime kullanabildim şansıma. bu arada daha önce hiç speaking pratiğim yoktu ve kendime en az güvendiğim alandı. ancak beklediğimden çok daha güzel geçti. umudum 6.5-8 arasında almak. 6 alacağımı hiç sanmıyorum ama ihtimal yok değil tabi.

    özetle güzel bir sınavdı ve beklentim en düşük haliyle şu şekilde:

    l:8
    r:8
    w:6.5
    s:6.5
    overall:7.5

    sonuçları geldi, hüsran:
    l:8.5
    r:8
    w:6
    s:5.5
    overall:7

    writing için neler yapabilirim sorusunun üzerine bir susere yazdığım şeyleri buraya da yazayım, kafası karışık ielts adaylarına yardımcı olabilir.

    öncelikle tavsiyem, ıelts'in band 9 için hangi kriterleri istediğini bir okuyun ve not edin. 9 almak için değil ancak zaten 9luk yazamayacağımızı varsaydığım için o kriterlere ne kadar yaklaşılırsa o kadar iyi bir puan alabilirsiniz.

    mesela yapabilecekleriniz şunlar olabilir:

    -ielts'in istediği uygun structure'ı öğrenin. intro-body 1-body 2-conclusion mantığını, çeşitli soru tiplerinde nasıl kullanacağınızı öğrenin. mesela sebep sonuç sorularında body1 sebep body2 sonuç ya da sorun çözüm sorularında body1 sorun body2 çözüm gibi. ielts advantage sitesinde gayet güzel açıklanan bir kısım var.

    -ikinci olarak bu body'leri nasıl yapılandıracağınızı öğrenin. mesela şöyle: ilk iki cümle fikrin/bilginin verildiği, sonraki iki cümle bunların genişletilip detaylandırıldığı, 1 cümle de bununla ilgili bir örnek verilmesi gibi. bu da bahsettiğim sitede var.

    -üçüncü olarak vocabulary geliştirmen yararlı olacaktır. öncelikle uygun ve formal bağlaçlar edatlar vs öğrenmek ve kullanma pratiği kazanmak gibi. although yerine despite the fact that gibi bağlaçlar kullanmak daha formal değerlendiriliyor ve daha iyi bir puan getirir.

    -vocab geliştirilmesi için ayrıca en çok sorulan soru tiplerindeki bazı kavramların eş anlamlılarını öğrenmek çok yararlı olacaktır. mesela car=automobile=motor vehicle ya da metro=subway=underground gibi. bunlar paraphrase yeteneğini artıracaktır.

    -her tipten sentence yapısı kullanmak gramatical range'ı artırır. pasif, geniş zaman, geçmiş zaman, conditionals, soru cümlesi vs kullanmaya özen gösterin.

    -ek olarak bazı yaygın olmayan adjective adverb kelimeler kullanımı da çok yararlı olacaktır. ınevitably, indisputably gibi.

    -son olarak bu gibi kelimeleri yapıları vs güzelce bir not çıkardıktan sonra, example taskler çözmeniz çok işe yarayacaktır. mesela günde 2 essay bu notlarınıza bakarak, o maddeleri uygulayarak yazsanız hem eliniz pratikleşir hem de iyice öğrenmiş olursunuz.

    bunlar w2 için ancak w1 için de yol haritanız çok benzer olacağı için uyarlayabilirsiniz.
    sorusu olan yeşillendirebilir, vaktim olduğunca cevaplarım. sonuçlar gelince (5 nisan) editleyeceğim.

    edit notu: bazı ek bilgiler girildi.
    edit2: sonuçlar eklendi
752 entry daha
hesabın var mı? giriş yap