2 entry daha
  • georgetown üniversitesi'nde (washington, abd) bilgisayar bilimleri bölümünde akademisyen olarak görev alan cal newport'un "deep work: rules for focused success in a distracted world" kitabının türkçe başlığı pürdikkat olarak çevrilmiştir.

    cal newport bu kitabında, pürdikkat çalışmayı, tamamen odaklanma ve bilişsel sınırları zorlayıcı şekilde çalışma olarak ele almıştır. günümüzde internetle ve teknolojiyi hiç irdelemeden hayatımıza aldığımız için düşünce emekçilerinin odaklanma becerelerini yitirmişlerdir. günlük çalışma hayatımızda 7/24 e-mailleri kontrol ediyoruz, cevaplıyoruz, çok çalışıyoruz ama zaman yetmiyor ve çalışma verimide düşük oluyor. email gibi sosyal medyada pürdikkat çalışmamızı engelleyen bir başka faktör. bu yüzden, pürdikkat çalışma ileride değeri daha çok anlaşılacak bir yetenek olacatır.

    eğer çalıştığınız alanda derinleşmek istiyorsanız, sistemli çalışmak gerekli ve bu da yoğun bir şekilde odaklanmayı gerektiriyor. odaklanma ise yaptığınız işin verimini ve kalitesini artırıyor. cal newport bunu şu şekilde formülize ediyor:

    yüksek kaliteli iş miktarı = (harcanan zaman) x (dikkat yoğunluğu)

    bunu açıklamak gerekirse, örneğin harcanan zaman ve dikkat yoğunluğunu 10 puan üzerinden değerlendirirsek, harcanan zaman 10 puan fakat dikkat yoğunluğu çok az ise yani 1 ise yüksek kaliteli iş miktarı 10 olacaktır. fakat dikkat yoğunluğunu artırdığınızda yüksek kalite iş miktarı artacaktır.

    pürdikkat yeteneğini geliştirmek için cal newport bazı stratejiler önermektedir:

    1. derinleşin: pürdikkat çalışma yapacağınız çalışmadan önce kendinize konstrasyonunuzu artıracak bir ritüel belirleyin. bu ritüel mesela her zaman çalıştığınız bir yer olabilir. o çalıştığınız mekanda sosyal medya ya da başka bir şey için zaman harcamayın. oraya gittiğinizde beyniniz yapmanız gereken işe yoğunlaşacağını bilsin.

    2. can sıkıntısından kaçmayın: yani beyninizi otokontrolden çıkarmalısınız. bir sıra beklerken çabuk sıkılıyorsanız, eliniz cep telefonuna gidiyor ve twitter, instagram, facebook falan kontrol ediyorsanız beyniniz otokontrole giriyor demektir. bunun için internet kullanımını sınırlandırmalısınız. emailleri çok hızlı bir şekilde cevaplandırmak zorunda değilsiniz. kendinize emailleri kontrol edeceğiniz, verimli saatlerinizin dışında bir zaman ayarlayabilirsiniz. sosyal medya için de aynısı geçerli.

    3. sosyal medyadan çıkın: 30 günlük sosyal medya orucuna girerek dikkat yeteneğinizi geri kazanmanız lazım. yani sosyal medyadan 30 gün boyunca çekilin. sonra, yeniden açtığınızda sosyal medya kullanımını azaltın.

    4. sığ sulara dikkat edin: burada bahsedilen yüzeysel işler. yani iş yerinde olan toplantılar, iş arkadaşlarıyla mesai saatinde çay, kahve içmek, emailleri sık sık kontrol etmek gibi yüzeysel işler verimi düşürür. bunları pürdikkat çalışma yaptığınız zamanlardan çalmasına müsade etmeyin.

    kendim pürdikkat çalışmayı uyguluyorum. zamanımı bloklara ayırdım. bu bloklarda mümkün oldukça hedeflediğim işleri yerine getirmeye çalışıyorum. kitap okuma sayımda ciddi artış oldu. her ay bu hedefi artırmaya çalışıyorum. sosyal medya kullanımını azalttım. ekşi sözlük ve twitter kullanıyorum. onlarıda 2 günde bir verimsiz saatime ayarlamaya çalışıyorum.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap