22 entry daha
  • küçük yaşta anne-babasız kalan kızılderili yazar forrest carter'ın otobiyografik kitabı: "küçük ağaç'ın eğitimi"

    --- spoiler ---

    "birine verdiğin bir şeyi nasıl yaptığını ona anlatmak, yalnızca "bir şey" vermekten daha iyidir. bir adama kendi başına yapmasını öğretirsen, o zaman adam iyi olur.

    oysa yalnızca bir şey verip hiçbir şey öğretmezsen, o zaman adama geri kalan yaşamı boyunca, sürekli veriyor olursun. o adama yanlış hizmet yapmış olursun, çünkü sana bağımlı olursa, o zaman onun kişiliğini alır ve çalarsın."

    * * *

    "tutumlu olmak ile cimri olmak arasında fark vardır.

    cimriysen, paraya tapan büyükbaşlar kadar kötüsündür ve paranı zorunlu olduğun şeyler için kullanmazsın. bu şekildeysen, o zaman para senin tanrındır ve bütün bunlardan iyi bir şey çıkmaz.

    tutumluysan, paranı zorunlu olduğun şeyler için kullanırsın ama gevşek davranmazsın. bir alışkanlık başka bir alışkanlığa yol açar ve bunlar kötü alışkanlıklarsa, sana kötü bir kişilik verir. parana karşı gevşek davranırsan, zamana karşı da gevşek davranırsın. düşüncelerine ve başka her şeye karşı da...

    bütün insanlar gevşek davranırsa, o zaman politikacılar kontrolü alabileceklerini görürler. gevşek insanlar üzerinde kontrol kurarlar ve çok geçmeden bir diktatörün olur."

    * * *

    "eğitim iki parçalı bir meseledir.

    bir parçası teknik ki işinde nasıl ilerleyeceğin anlamına gelir. eğitimin bu ucu daha modern olmaktan yanadır.

    ama diğer parçaya sıkı sıkı yapışsan ve değiştirmesen iyi olur. bu parçaya değer ver. dürüst ve tutumlu olmayı, elinden geleni yapmayı ve başkalarını önemsemeye değer vermeyi öğrenmişsen, bu her şeyden daha önemlidir.

    bu değerleri öğrenmemişsen, teknik parçada ne kadar modern olursan ol, gene de hiç mi hiç bir yere varamazsın. doğrusu şu ki bu değer vermeler olmadan ne kadar modern olursan, modern şeyleri kötülük, yakıp yıkma için kullanman mümkünden de ötedir."

    --- spoiler ---
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap