49 entry daha
  • (bkz: seviyesizlik)

    insan tabiatı gereği zıpçıktı bir varlıktır. doğasında karaktersizlik vardır. bunu daha az zeki türümüz olan primatların yaşamına bakarak analiz ettim. onlarda da var böyle birbirine lakayıt şakalar yapma, eşini aldatma, en yakın arkadaşını satma, ulu orta sıçma, sıçtığıyla oynama, kurnazlık, çakallık, hırsızlık vs. hep sorarlar ya insanın doğası nedir diye; işte söylüyorum insanın doğası karaktersizliktir. çok şükür ki zeka denilen nane sayesinde ahlak kanunları oluşturmuşuz da bu doğamızı bastırabilme özelliğine kavuşmuşuz. bizim yaptığımız tabular koymak, ahlak normları oluşturmak, tek tip insan modeli inşa etmek vs değil, bizzati kendi doğamızı bastırmak.

    geçen hafta, eskaza bir caminin önünden geçerken mevlit mi diyorlar ne diyorlar bilmiyorum bir şeye denk geldim. plastik tabldotlarla yemek dağıtıyorlardı ücretsiz. insanlar da efendi efendi sıraya geçmiş bekliyorlar. kimisi alırken çekiniyor falan. daha sonra birden bire bizim "çingene" olarak isimlendirdiğimiz, toplumsal kaidelere uzak kalmış, etikten ayrı düşmüş insanlar zuhur etmeye başladı.

    inanamazsınız, o kültürün insanı olmasa; nazlı, edalı, prenses olabilecek güzellikte kızlar; yaşlı başlı, artık emeklilik yaşı gelmiş, torun torbaya el öptürecek ağırlıkta olması gereken ihtiyar kadınlar; birbirinden pespaye davranış biçimleriyle bütün ahkamları dağıtarak, kucaklarına üçer beşer tane almak suretiyle, insanları yediğine yiyeceğine pişman edip tabiri caizse rezillik diz boyu bir şekilde bütün merasimi mahvettiler. dökülen ayranlar, etrafa saçılan plastik tabaklar, kargaşa, gürültü, birbirleriyle ettikleri kavga...dünya güzeli kadının kucağında dört tane tabldot olduğu halde yemekleri dağıtan adama küfrediyordu. sebebi ise arkadaşı beş tane almış da kendisi niye dört tane alıyormuş. ona niye haksızlık ediliyormuş...

    şimdi soruyorum size ey ahali? bu güzel kızcağız, sıradan bir ailenin içinde doğmuş olsaydı, büyük üniversitelerde, yurtdışında vs eğitim alsaydı o mevlitte yemek almak için böyle şeyler yapma yoluna gider miydi? elbette hayır. peki şimdiki durumunda niye bu halde? onun bu halde olmasının temel sebebi ne? topluma angaje olamamış bir kültürün insanı olmak...

    dolayısıyla, ahlak dediğimiz kavram gökten zembille inmemiştir. insanın kendi zıpçıktı doğasını baskılamasının ürünüdür. karakterle, muhafazakarlıkla, hayata bakış açısıyla, şuyla, buyla alakalı değildir. eğer insan, ahlak normlarına uymayı reddediyor ve doğası gereği yaşamak istiyorsa, zekanın evrimleşmediği primat akrabalarımızdan bir farkı kalmayacaktır.

    bu oğuzhan uğur örneğinde de tam olarak bunu görüyorum. biz burada özgürüz diyor ya ona taktım kafayı. bunun özgürlükle falan alakası yok kardeşim. sen bir primat gibi takılıyorsun.
103 entry daha
hesabın var mı? giriş yap