2 entry daha
  • teknoloji üzerine yapılan iktisadi (özellikle ekonomik büyüme teorileri), sosyolojik ve coğrafya çalışmaları incelenerek açıklanabilinir.

    teknoloji üretmek mühendislerin nüfusa oranına paralel bir durum değildir. birçok farklı faktör gerektirir. her sektördeki en inovatif sahalar dünyanın belirli coğrafyalarında kümelenir ve buralardan yayılır genelde. bunların çeşitli özgün dinamikleri vardır.

    elbette ki insan kapitali çok önemli bir faktördür. ancak daha da önemlisi yaratılan ekosistemler, feedback mekanizmaları, kurumların işleyişi ve şanstır.
    türkiye sürekli olarak beyin göçü veren, insanların sağlıklı kafayla uzun vadeli düşünemediği, yapacakları yatırımın karşılığını alamayacaklarını bildikleri, insanı geren, huzursuz bir ülke olduğu için ancak takipçi olarak kalabiliyoruz.

    her sektörün elbette kendine özgü teknoloji dinamikleri vardır. ancak görülebileceği üzere çoğu sektörde en inovatif ülkeler, en özgür, en demokratik ülkelerdir.
    demek ki sadece ar-geye para basıp vasıfsız mühendis üretmekle teknoloji devi olunmuyor.

    kısacası ülkedeki yönetim anlayışı ve siyasi iklim devam ettiği sürece bu ülke orta gelir tuzağına batık olmaya mahkumdur.

    bu durumun sağlamasını türkiye'nin ab ile ticarete giriştiği süreçte, ab kurumlarını adapte ederken yaşadığı kaliteli ekonomik kalkınmayı inceleyerek çok rahat anlayabilirsiniz. akp'nin bu ekonomiyi biz büyüttük dediği şey aslında ab'nin teknolojik yoğun ekonomisi ile ilişkilenirken onların önerdiği kurumları doğru uygulamaktan ibaretti.
    zaten o ipleri kopardıklarından beri inşaat ya resulallah.
    bir de 3-5 tane aşırı vatansever mühendisin vizyosuzca devlete çalışmalarından büyüyen bir askeri sanayi ekosistemi var çok övüyorlar. kaldı ki oradaki elemanları da pek tutamıyorlar artık duyduğum kadarıyla. kimse ömrünü yiyip bitirip bu gerizekalıların altında sürünmeyi kolay kolay kabullenmez.
2205 entry daha
hesabın var mı? giriş yap