32 entry daha
  • bu virusun bu kadar yaygin olmasin en buyuk sebebi korunmadan sevismek ve duzenli test yaptirmamak. sex hayati olan her kadin bu virusu kapar. bagisikligina gore ilerler ya da kendi kedine gecer. tedavisi yoktur. bu nedenle pliizz prezervatif kullanin ve duzenli iliskiniz varsa senede bir kez eger takiliyorsaniz bence ve gittigim cogu doktorun tavsiyesi uzerine 4-5 ayda bir mutlaka jinekologa gidin. smear testi ve ozellikle smearde hpv calisilmasini isteyin. bu cok onemli cunku cogu kadin sadece smear testi yaptiriyor ama hpv'den haberi yok. ee doktorda demezse hpv baktirdin mi diye hpv pozitif olarak yasar. farkina bile varmaz. genelde smearde anormel hucre degisikligi diye cikar ama cikamama olasiligi da var.

    korunun diyorum cunku prezervatif bile yuzde 60 koruyor. hpv sigil olarak da kendini gosterebilir. bence bu en cirkini, hem de iyilesmesi zor. sigil cikmayadabilir, sigil yok diye bende bir sey yok demeyin.

    tuhaf bir virus soyle ki; iki sene once bende cin1 cikti, sigil vs baska bir sikayetim yoktu. duzenli kontrollerim sirasinda hpv testinde cikti ve smear testi normaldi (bu yuzden kesinlikle smear+hpv testi yaptirin). bunun uzerine 4 ayda bir test yaptirdim. sonra cin2 oldu. bi 4 ay daha beklemek ıstedim cunku tedavisi yok. kesin tani ve ayni zamanda tedavi yontemi olarak rahim agzindaki hasarli bolge kurete edilir, yani alinir.

    4 ay sonraki testim negatif cikti. bi onceki high grade'ken bi anda yok oldu. sonra tekrar yaptirdim yine low grade yani cin1 cikti. cok can sikici bir surec. bazi doktorlar orayi hemen kurete edelim temizleyelim dediler. bazilari ise biopsi yapalim, kendi kendine gecebilir dediler. ben de biopsi yaptirmaya karar verdim. cunku zaten bi kere gecti. -bu arada cok fazla doktora gittim onerecegim ve kesinlikle gitmeyin diyecegim kisiler var. isteyen yazabilir.-

    biopsi sonucu low grade cikti, brn de bi test daha yaptirmak icin yine bekledim ama sonuc high grade cikti. bunun uzerine artik leep olmaya karar verdim. leep yaptirmadan bir ay onceki test sonucu high grade'ken leep patoloji sonucu low grade bicaklamalik gercekten. bosuna mi aldirdim diyorsunuz ama sonra cok uzun sure hatta belki bi daha hic boyle bir derdim olmayacak. tuhaf bir virus derken bundan bahsediyorum. bagisiklik sisteminiz ne durumdaysa virus ona gore gelisiyor galiba. kesin bir bilgi hala yok.

    cok fazla arastirdim ama bu kisiden kisiye gore farklilik gosteren bir virus. bu nedenle lutfen doktora gidin ve test yaptirin. bende bir sey cikmiyor diye birakmayin ve tabii ki prezervatif kullanin.

    edit seysi: heyecanla yazarken imla falan dikkat etmemisim son an da fark ettigimi duzelttim.

    edit 2: cok fazla mesaj aldim. su kismi eklemek istedim. smear testi her zaman dogru sonucu vermeyebiliyormus. dogru kisinin almasi bu nedenle cok onemli. gorustugum doktorlarin dedigi uzere biopsi de bile dogru yerden alinmasi cok ama cok onemli. hpv rahim agzina yayilirken ayni derecede yayilmayabiliyormus. bir kisim low grade'ken bir kisim high grade ve baska kisimlar temiz olabiliyormus. bu yuzden duzenli test yaptirmak ve dogru kisiye yaptirmak cok onemli. bir de zaten benim hpv tipim riskli grupta degil diye bosverip buyuk bir hata yapmayin. doktorlarin hepsi bunu ozellikle belirtiyor. gecmezse ilerledigi icin sonrasinda daha buyuk sorunlar olusabilir.

    etrafinizdaki herkesi bu konuda bilgilendirin. ozellikle erkekler bu konuda bana zaten bir sey olmuyor diyip korunma taraftari olmayabiliyor, benim esas sasirdigim kisim aslinda bircok kadinin da boyle dusunmesi. atin olumu arpadan olsun demeyin. sonra ugur dundarlik olursunuz.

    edit 3: hpv tekrar tekrar bulasan bir virus degil. bir kez size bulastiysa artik o virus sizde vardir. bagisikliginiz dustugu anda ortaya cikar, yuksekse hastalik gecebilir. bu nedenle bagisikliginizi yuksek tutmalisiniz. ben piyasada olan ilaclari tercih etmiyorum acikcasi. dogru beslenmeyi ve keyifli seyler yapmayi tercih ediyorum. depresyon bagisikligi dusurdugu icin bu konuda destek almak daha dogru geliyor. bagisikliginizi yuksek tutun, kotu duygulari uzaklastirin, guzel seylere ilgi duyun, dogru beslenin.
380 entry daha
hesabın var mı? giriş yap