25 entry daha
  • yaklaşık 4.2 milyon yıl önce ortalıkta görünmeye başlamış canlılar. ondan önce 7-4.4 milyona kadar uzanan bir süreçte ape(büyük maymunlar)-hominin geçiş türleri yeryüzünde görülmüştür. 7 milyon yıl öncesinde ise sadece şempanze ve insanın ortak atasının yaşamış olduğu bilinmekte. bunu bir belirtmiş olalım çünkü direkt olarak şempanzeden homininlere geçiş söz konusu değil.

    australopithecuslar, narin yapılı (a. grasil) ve iri yapılı(paranthropus) olmak üzere iki ayrı gruba ayrılır. ve bu iki grubun arasında da bariz farklılıklar oluşmaya başlar. iri yapılıların elmacık kemikleri, kaş kemerleri çiğnemeye bağlı olarak çok daha belirgindir. çünkü tamamen vejetaryendirler ve dişleri bu yüzden insana nazaran çok daha iridir. bu iri tiplerde(paranthropus) herhangi bir kültür ve alet yapımı yoktur. bu bir dezavantajdır. zaten paranthropuslar(iri olanlar) 3.5-2 milyon yıl önce homolarla herhangi bir bağlantı kurmadan dünya üzerinden yok olmuşlardır. fakat narin yapılı australopithecusların(a. anamensis, a. aferensis*, a. garhi, a. africanus) kesin olarak bilinemese de homolarla bir bağlantısı olduğu düşünülmektedir.

    narin yapılı australopithecuslarda yüzdeki belirgin kemikler daha yumuşak bir geçiş halini alır. küçük memelileri de avlayıp beslendikleri ve leş yedikleri düşünülmektedir. aynı zamanda bu demin saydığım türlerin bazılarında standart sivri taş aletler ve kültür yapımı görülmektedir. bu da çok iyi bir avantaj.

    genel olarak australopithecusların en önemli özellikleri iki ayak üzerinde durabilmeleridir. ağaçtan tam olarak ayrılmamalarına rağmen iki ayak üstünde yürüyüp koşabiliyorlardı. ağaç yaşamını ise tam olarak terk etmemelerine kanıt olarak ayak başparmaklarının diğerlerine paralel olarak uzanmaması, hala biraz ayrık durması gösterilir. aynı zamanda elleri de tamamen düz değil, yine dal tutacak şekilde biraz daha eğimlidir. yani ağaç yaşamı henüz terk edilmemiştir, bu özellik sadece homo cinsinde %100 olarak ortaya çıkacaktır.

    şempanzelerin aksine, ama insanınkine benzer şekilde, dıştan içe doğru eğik bir açıyla inen bir uyluk kemiğine sahip oldukları görülür. çünkü australopithecuslar ve homolar iki ayak üzerinde durdukları için kalçaya fazladan yük binmektedir. fakat şempanzeler ve diğer iri maymunlar 4 ayak üstünde hareket ettikleri ve dolayısıyla yük hafifletildiği için böyle bir durum yoktur. uyluk kemikleri düz olarak iner.
    insana doğru gidildikçe üstüne yük binen pelvis biraz daha genişlemiştir. bu da büyük beyinli yavruların doğumuna(en azından insanda, çünkü australopithecusların beyin hacmi homo sapiensin beyin hacminin 1/3'üne denk gelir) zemin hazırlamış olur.

    düzeltme: yine eksik kelime
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap