23531 entry daha
  • yaşamış en ünlü teorik fizikçilerden stephen hawking'in nobel ödülü kazanamamış olması.

    hawking'i bu kadar ünlü yapan şey, kara deliklerin dışarıya doğru madde ve enerji yaydıklarını söylediği hawking radyasyonu adı verilen teori.

    hawking radyasyonu nedir?

    1975 yılında ortaya koyulan bu teori çok ses getirdi çünkü o zamana kadar kara deliklerden ışık da dahil hiçbir şeyin kaçamayacağı düşünülüyordu. ancak hawking'in ortaya koyduğu matematiksel denklemlere göre, kara deliklerin çekim gücü anti parçacıkları tutuyordu ve parçacıklarla anti parçacıkların birbirlerini yok edememesini sağlıyordu. bu sayede kara delikler siyah cisim ışıması'na benzeyen bir radyasyon yayıyorlardı.

    ancak maalesef bu teoriyi kanıtlayabilmek için henüz yeterli teknoloji bulunmadığı için stephen hawking yaşadığı dönemde nobel ödülü kazanamadı.

    eğer bir gün teknoloji kara deliklerin yaydığı hawking radyasyonu'nu tespit edebilecek düzeye gelirse, stephen hawking yaşarken kazanamadığı nobel'i kazanabilir. aslında o gün çok da uzakta değil gibi.

    (bkz: bilim insanlarının 10 nisan'da yapacağı duyuru).

    örneğin albert einstein'ın 1926 yılında ortaya koyduğu kütleçekim dalgası teorisi de tam 90 yıl sonra deneylerle kanıtlanmıştı.

    (bkz: 11 subat 2016 ligo gravitational wave gozlemi).

    aynı şekilde peter higgs de 31 yaşındayken keşfettiği parçacık için 55 yıl bekleyip nobel ödülünü 86 yaşında almak zorunda kalmıştı.

    (bkz: higgs bozonu)
18241 entry daha
hesabın var mı? giriş yap