5 entry daha
  • günümüz harran sınırları içerisinde yapıldığı düşünülen savaşın, roma toplumunda etkisi artarak devam eden bir şok etkisi yarattığı tartışmasız bir konudur.

    part ordusunun en az hasarla bu galibiyeti elde etmesinin; general surena'nın örgütlü ve harika işler yapabilen roma ordusunun daha önce hiç görmediği ve denenmemiş bir taktik yöntemle savaş meydanına çıkmış olması ile alakalı olduğunu düşünenlerdenim.

    iki ordunun birbirine girdiği anlarda part süvarilerinin tabanlarına ağırlık bağlanmış ipek kumaş toplarını en hızlı atların çektiği şekilde savaş alanına yayması, aradaki bağlantı kanallarının kısa süreli de olsa kesilmesi karmaşaya neden olmuş, bu ipeksi körlük ordunun direncini zayıflatarak toplu olarak infaz edilmelerinin, aşağılanarak esir alınmalarının önünü açmıştır.

    hannibal barca'nın trasimene gölü çevresinde oluşan sisi kendi lehinde ve sürpriz bir şekilde atağa dönüştürmesinde olduğu gibi, roma ordusu neredeyse bir insan vücudunun verebileceği hızlı tepkilerle oluşturulmuş bir ordudur ve ikmalin bir anlık kesintisi bile tahmin edilemeyecek boyutta kargaşayı tetiklemek gibi bir dezavantaja sahiptir.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap